Vier op tien Nederlandstalige middelbare scholen moeten examens schrappen

Lis Vanheule
© Belga
13/06/2023

Door het nijpende lerarentekort zien sommige scholen het niet haalbaar om bepaalde examens te laten doorgaan, of de volledige leerstof te ondervragen. "Zolang het lerarentekort niet opgelost wordt, blijft het een vicieuze cirkel van leerachterstand inhalen en proberen bij te benen," aldus Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Zes op de tien scholen hebben momenteel vacatures openstaan. Basisscholen lossen dat probleem doorgaans op door zorgleerkrachten voor de klas te zetten. Maar in het middelbaar hebben sommige klassen soms maanden achtereen geen les voor bepaalde vakken.

Op die manier is het dan ook bijna onmogelijk om voor die vakken een examen te organiseren, klinkt het bij directeurs. Vier op de tien middelbare scholen zijn daardoor genoodzaakt examens te schrappen of op een andere manier te organiseren.

Mogen leerlingen dan zomaar over naar het volgende jaar, met grote gaten in hun kennis? Volgens de directeurs wordt er onder meer gekeken naar vorige examenperiodes en het dagelijkse werk. Ook de collega's van volgend schooljaar worden ingelicht waar de gaten zitten, zodat er eventueel kan worden bijgewerkt.

Lerarentekort

Vorig schooljaar had slechts 18 procent van de Nederlandstalige katholieke middelbare scholen een volledig lerarenteam, dit jaar is dat cijfer gestegen tot 33 procent. Iets beter, maar volgens Boeve nog steeds dramatisch: "Wij kunnen rekenen op 96 zijinstromers die ons lerarenkorps dit jaar versterken, maar zolang het volledige lerarentekort niet ingelost wordt, zullen we moeten blijven proberen de leerachterstand van leerlingen bij te benen zonder eindmeet in zicht."

Om dat lerarentekort te doen afnemen, stelt Boeve structurele maatregelen voor zoals loopbaanperspectief om de instroom aan leerkrachten te vergroten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni