Brussel krijgt eerste onderwijsfestival

© Mattias Verhelst-BRUZZ
| Gemeentelijke basisschool Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek (archiefbeeld)

Het Onderwijscentrum Brussel (OCB) van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) organiseert op zaterdag 26 maart voor het eerst een onderwijsfestival. Tijdens de feestelijke gelegenheid krijgen leerkrachten en directies de kans om kennis en vaardigheden uit te wisselen over lesgeven in een diverse grootstedelijke context.

Het onderwijsfestival vindt plaats op de gloednieuwe Campus Kanal van de Erasmushogeschool. Het OCB koos 'Urban Education' als hoofdthema van de inspiratiedag. De leerkrachten krijgen er een dag lang ideeën aangereikt over onderwijs in het kosmopolitische Brussel. Er wordt dieper ingegaan op de typische kenmerken van de hoofdstad, zoals de diverse bevolking op vlak van afkomst, religie, sociaaleconomische status, seksuele oriëntatie en natuurlijk meertaligheid in de scholen.

Om al die thema's te bespreken zijn er meerdere sprekers op het onderwijsfestival. Tijdens de verschillende lezingen en ludieke voorstellingen nemen onder meer socioloog Dirk Jacobs, ondernemer Hassan Al Hilou en comédienne Dena Vadhani het woord. Brussels minister en VGC-collegelid bevoegd voor Nederlandstalig Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) geeft een inleiding op de lezing over meertaligheid van Esli Struys, taalkundige aan de VUB.

"Met veel plezier zal ik langskomen op het eerste onderwijsfestival, in de eerste plaats om al onze leerkrachten te bedanken," zegt minister Gatz. "Leerkracht zijn vergt vandaag overal een niet te onderschatten engagement. Maar dat is nog meer het geval in ons Nederlandstalig onderwijs in Brussel, waar meertaligheid en diversiteit twee enorme uitdagingen zijn, naast vele andere. Dat verdient waardering en respect," besluit hij.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?