| Een nieuwe refter met inmaakkasten.

Brussels sociaal renovatiebedrijf FIX knapt verouderde lerarenkamers en refters op

© Belga
19/12/2023

Het Brusselse sociale renovatiebedrijf FIX heeft de voorbije twee jaar verouderde lerarenkamers en refters in Brusselse Nederlandstalige scholen omgevormd tot nieuwe ontmoetingsplekken, goed voor respectievelijk 1.065.000 euro en 1.140.000 euro. In totaal hebben negentien Brusselse Nederlandstalige scholen aanspraak gemaakt op de renovatie van de schoolrefters. Negentig leraarskamers kregen een opknapbeurt. Zo'n 148 aanvraagdossiers worden op dit moment nog onderzocht.

Sven Gatz (Open VLD), collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw, maakte het project financieel levensvatbaar en ging in 2014 een samenwerkingsovereenkomst met FIX aan. Met het project wordt de werkomgeving leefbaarder gemaakt voor Brusselse Nederlandstalige leerkrachten. Sinds 2022 kunnen Nederlandstalige scholen subsidieaanvragen indienen om verouderde infrastructuur, zoals onder andere polyvalente zalen, refters en lerarenkamers, te renoveren.

De arbeiders van FIX zijn laaggeschoolde werkzoekenden die tot twee jaar lang praktijkervaring kunnen opdoen. Het werkervaringsproject, ondersteund door de VGC, draagt zo ook een steentje bij aan de opleiding en tewerkstelling van laaggeschoolde Brusselaars. "De werkervaring bij FIX scherpt niet alleen de vaardigheden van de werknemers aan, maar het is ook een belangrijke stap richting een succesvolle job op de reguliere arbeidsmarkt," stelt Eva De Smedt, FIX-directrice.

'Uitnodigende plek'

Het Instituut van de Ursulinen in Koekelberg is een van de scholen die zich gelukkig mag prijzen. Daar werd zowel een refter als de lerarenkamer onder handen genomen. "We zijn erg fier op onze nieuwe leraarskamer," stelt Carine Timmermans van Instituut van de Ursulinen.

"Dankzij de subsidies van de VGC en het werk van FIX is onze leraarskamer omgevormd tot een uitnodigende plek om tot rust te komen tijdens de pauzes," klinkt het. De refter in het Instituut zal binnenkort eveneens afgewerkt worden en moet daarnaast ook dienst doen als polyvalente zaal en kleuterturnzaal.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni