Een leerling volgt les via smartschool.

Brusselse GO!-scholen zien afstandsonderwijs voorlopig niet zitten

© BRUZZ
14/09/2023

Een derde van de secundaire GO!-scholen plant dit schooljaar een deel van de lestijd met afstandsonderwijs in te vullen, communiceerde de scholenkoepel donderdag. In Brussel houden ze de boot echter liever nog wat af: "Het gaat hier om een ander leerlingenpubliek."

De coronacrisis, waarbij scholen noodgedwongen moesten overschakelen op afstandsonderwijs, hebben veel directeurs aan het denken gezet over de voordelen van hybride lesvormen.

Uit een bevraging van het GO! Blijkt dat intussen al eén op de drie secundaire scholen hiermee op een manier aan de slag wil.

Daarbij wordt vooral gewezen op verschillende voordelen zoals de mogelijkheid om de zelfstandigheid van leerlingen te vergroten en een betere begeleiding te kunnen bieden aan leerlingen met specifieke noden zoals een overgevoeligheid voor prikkels.

Ook voor de problematiek van het aanhoudende lerarentekort kan afstandsonderwijs wat druk van de ketel halen.

Brussel is anders

Toch lopen de Brusselse GO!-scholen er voorlopig niet warm voor. “Van de 17 secundaire GO!-scholen in Brussel gaf geen enkele aan structureel te zullen inzetten op afstandsonderwijs”, aldus Karin Struys, communicatieverantwoordelijke van het Gemeenschapsonderwijs in Brussel.

"In een grootstad als Brussel is dan ook sprake van een ander leerlingenpubliek waar rekening moet worden gehouden met meer kansarmoede en kwetsbare leerlingen. Veel leerlingen kunnen thuis ook niet zomaar op een rustige plek online lessen volgen."

Van de 14 scholen die de bevraging invulden gaven er drie wel aan in de toekomst mogelijk meer te zullen inzetten op afstandsonderwijs. "Al blijft dat wel altijd aanvullend en voor noodsituaties zoals bijvoorbeeld bij een staking", aldus nog Struys.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni