Brusselse leerkrachten krijgen extra ondersteunend personeel

© Mattias Verhelst-BRUZZ
| Leerkracht in basisschool Regenboog in Molenbeek (archiefbeeld).

De leerkrachten van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel krijgen extra hulp wanneer de scholen vanaf 18 mei gedeeltelijk heropenen. Het Onderwijscentrum Brussel (OCB) zet 80 van zijn personeelsleden in om tot in de klas taken uit te voeren om de achterstand van de leerlingen te helpen wegwerken.

Dat maakt Brussels minister en collegelid voor Nederlandstalig Onderwijs bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie Sven Gatz (Open VLD) dinsdag bekend.

In de klas

Binnen de grootstedelijke en meertalige context zijn er heel wat thema's die bijzondere aandacht vragen van de scholen. Zij moeten omgaan met anderstaligheid, afstandsleren bij kansarme en kwetsbare leerlingen of contact houden met een diverse ouderpopulatie.

Dit zijn allemaal thema's waarbij het OCB de leerkrachten vanop afstand bijstond met handige tips en nieuwe instrumenten. Maar bij de heropening van de scholen zullen de onderwijsondersteuners ook in de klas aanwezig zijn om de leerkrachten bij te staan indien nodig.

Tot eind 2020

Het OCB kan vanaf 18 mei ingezet worden om te helpen bij taken zoals het les geven, het versterken van differentiatiemaatregelen en het wegwerken van achterstanden. Een onderwijsondersteuner kan bijvoorbeeld een klasgroep overnemen.

In de praktijk wordt een klas dan opgesplitst in twee groepen die simultaan les krijgen via livestreaming, waarbij de onderwijsondersteuner één van de klasgroepen helpt. De onderwijsondersteuner kan ook remediërende of preteaching-taken opnemen voor leerlingen die belangrijke achterstanden hebben opgelopen.

"We zullen deze aangepaste werking met 80 voltijdse OCB-personeelsleden in 118 basisscholen en 36 secundaire scholen van het Nederlandstalig onderwijs nog tot eind 2020 verderzetten", verklaart VGC-collegelid Gatz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?