Brusselse openluchtschool krijgt meer aanvragen door corona

© Kris Vandekerkhove / INBO
| Het Zoniënwoud

Door het coronavirus willen meer ouders hun kinderen naar BOS, de eerste Brusselse openluchtschool, sturen. De voorbije week alleen al kreeg BOS meer dan honderd aanvragen, al is er voorlopig maar plaats voor vijftien kinderen. "Wij willen geen elitaire school zijn."

De Brussels Outdoor School is de eerste school in Brussel waar kinderen in openlucht naar school gaan. In 2018 ging de school van start met enkele kleuters, maar morgen kunnen kinderen van 3 tot 12 jaar voor de eerste keer naar school, in het Zoniënwoud.

"Wij volgen de aanpak van een democratische school. Het idee is dat kinderen vanzelf nieuwsgierig zijn. We stellen hen ideeën voor, maar zij doen wat ze zelf interessant vinden", legt projectcoördinator Martina Paone uit. "De kinderen worden ook niet gescheiden op basis van leeftijd. Wij geloven dat leeftijdsverschillen net niet voor conflict, maar voor een betere samenwerking zorgt. De jongere kinderen leren van de ouderen, maar ook omgekeerd."

'Willen geen elitaire school zijn'

Dit schooljaar gaat BOS van start met vijftien kinderen, al hadden het er veel meer kunnen zijn. "Door corona hebben we veel meer aanvragen gekregen", aldus Paone. "De voorbije week alleen al wilde een honderdtal ouders hun kinderen inschrijven."

Op langere termijn wil de school, waar kinderen in het Frans en in het Nederlands leskrijgen, wel groeien, al moet er dan eerst ook aan het beleid gesleuteld worden. "Wij willen erkend worden en geen elitaire school zijn. Maar tweetalige scholen zijn vrijwel onbestaande", aldus Paone nog. "Wij stellen een ander model voor en willen hiermee werken aan verandering."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?