| De Vlaamse rand krijgt 70 voetbalvelden aan extra bos.

Vlaamse rand rond Brussel krijgt negen nieuwe bossen

© Belga
10/10/2021

In de Vlaamse rand komen er ongeveer 70 voetbalvelden extra toegankelijke groene ruimte bij. Er worden ongeveer 22.000 nieuwe bomen geplant. Dat melden Vlaams minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts en Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir zondag. Ze investeren bij de start van de Week van het Bos 2 miljoen euro in negen groene projecten, onder meer in Dilbeek, Zaventem en Vilvoorde.

De Vlaamse rand rond Brussel is van oudsher een mooie en groene streek. De Vlaamse regering investeert in het behoud en de verdere uitbreiding van al dat groen. "De focus ligt daarbij op toegankelijk groen, waar de bewoners en de bezoekers van de Vlaamse rand effectief van kunnen genieten", legt Ben Weyts uit. "Het grote publiek heeft immers weinig aan grote groene percelen die volledig afgeschermd en afgesloten blijven."

Beide Vlaamse ministers investeren bij de start van de Week van het Bos 2 miljoen euro in negen groene projecten in de Vlaamse Rand. Er worden ongeveer 22.000 nieuwe bomen geplant. Er komen ongeveer 70 voetbalvelden aan extra toegankelijk groen bij. Zo worden er in Beersel enkele percelen bebost om zo een stuk van het verdwenen Zitterbos - dat moest wijken voor onder meer de aanleg van de ring rond Brussel en de spoorlijn - in ere te herstellen.

Extra bos vlakbij Brussel

In Dilbeek wordt werk gemaakt van het Mullebos: een nieuw ecologisch bos tegen de grens met Brussel, waar buurtbewoners tot rust kunnen komen en waar bezoekers kunnen bijleren over de natuur. In onder meer Vilvoorde (park De Molens), Zaventem (Zavelbos) en Hoeilaart (Koldampark) worden er nieuwe parkzones aangelegd.

"Deze investeringen zorgen al voor extra bomen en we willen nog veel meer bomen bijplanten in de komende jaren", benadrukt minister Weyts.

"Het afgelopen anderhalf jaar hebben we de natuur in Vlaanderen herontdekt. Zeker in onze steden was de nood hoog om er even tussenuit te knijpen in het groen. Elk goed initiatief dat zorgt voor meer natuur, waarvan de Vlaming kan komen genieten, kan daarom op al mijn steun rekenen", aldus minister Demir.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni