Een leerling leert bij over de mogelijke burgerstages

Brusselse vijfdejaars kiezen burgerstage: 'Vrijwilligerswerk doe je met je hele hart'

LG
© BRUZZ
02/10/2019

Sinds vier jaar is de burgerstage verplicht bij de Brusselse vijfdejaars in het stedelijk onderwijs. Donderdagmiddag gingen de scholieren langs op de stagebeurs waar verschillende Brusselse instanties hun werking uit de doeken doen.

"Leerlingen lijken volledig los te staan van de échte samenleving", klaagden Brusselse PS/SP.A-kopstukken zeven jaar geleden nog over de Brusselse secundaire scholieren.

Dat tieners vooral theoretische kennis achter de kiezen hadden en nooit létterlijk hun schoolbank verlieten om iets bij te leren, vond ook de politiek stilaan een ouderwets idee geworden. Daarom maakte het Departement Onderwijs vier jaar geleden werk van de verplichte burgerstage.

"Dankzij de burgerstage leren de Brusselse jongeren hun stad op een andere manier kennen", vertelt Ans Persoons, Brusselse schepen van Nederlandstalig onderwijs. Zij loopt donderdag tussen de leerlingen in de bibliotheek van Laken, waar verschillende Brusselse socio-culturele organisaties de leerlingen warm maken voor een stage of vrijwilligerswerk.

Onder andere BAZART, Kunst in huis, Agentschap Integratie en Inburgering, Jeugd en Muziek in Brussel proberen jonge harten te winnen. Als ze daarin slagen, krijgen ze tijdens de paasvakantie een enthousiasteling die dertig uur lang bij hen de handen uit de mouwen steekt.

burgerstage

Schepen Ans Persoons verwelkomt de vijfdejaars op de stagebeurs

"De zelfontplooiing die zo'n stage oplevert en de inzichten die de leerlingen krijgen, zijn authentiek", gaat Persoons verder. "Je merkt ook dat het engagement van zo'n leerling tegenover de stad versterkt. We willen van hen actieve burgers maken, hun betrokkenheid aanwakkeren. Het is nu het vierde jaar, en we zien echt dat het iets losmaakt."

"Veel van de jongeren blijven na die dertig uur contact houden met de huizen, en verrichten daarna ook nog vrijwilligerswerk voor hen. Maar het dient evengoed om het zelfvertrouwen van leerlingen te bevorderen en hen op te leiden tot zelfstandige, geëngageerde burgers." Missie geslaagd, zo lijkt het wel.

'Met het hart'

Eén van de leerlingen op de stagebeurs is Tariq Athar, ook hij volgt les aan het vijfde jaar secundair onderwijs. Hij heeft zijn stageplaats al gekozen.

"Ik vind sowieso de zorg voor de zwakkeren erg belangrijk", zegt hij. "Zowel ouderen als kinderen. Ik heb gekozen voor een speelpleinwerking, omdat ik het leuk vind om met heel kleine kinderen om te gaan. Activiteiten organiseren, creatief zijn, opruimen en een oogje in het zeil houden - dat lijkt me iets voor mij. Ik studeer Latijn-Moderne Talen, maar ik vind sowieso dat praktijk belangrijker zou moeten zijn. Het is toch interessant om na je schooltijd ook al wat ervaring te hebben in het werkveld?

"Later ga ik een leerkrachtenopleiding volgen. En misschien doe ik daarnaast ook nog wat vrijwilligerswerk. Want als je niet verplicht bent om het te doen, dan weet je pas echt dat je het met je hele hart doet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs, Samenleving, burgerstage, stage, vrijwilligers, vijfdejaars

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni