Confucius-instituut van VUB richt zich nog enkel op taal en cultuur

© Belga
04/11/2019

Het Confucius-instituut van de Vrije Universiteit Brussel zal zich enkel nog richten op taal en cultuur. De vroegere bestaande activiteiten rond de relaties tussen China en de Europese Unie en de politiek van China werden stopgezet.

Afgelopen week brak er commotie uit rond het Confucius-instituut, nadat bekend werd dat de voormalige Chinese directeur, Xinning Song, deze zomer door de Staatsveiligheid voor acht jaar gebannen is uit de Schengenzone. Hij zou informanten gerekruteerd hebben voor de Chinese inlichtingendiensten. Intussen was er onduidelijkheid over de toekomst van het instituut.

"Na bijsturing op initiatief van de VUB richt het Confucius-instituut zich nu enkel op taal en cultuur. In 2020 loopt het contract met het Confucius-instituut af. Dan moet de overeenkomst natuurlijk helemaal opnieuw bekeken worden. In de aanloop daarvan zal ook het debat over de voortzetting worden gevoerd in het Rectorencollege, de Academische Raad en de Raad van Bestuur van de VUB", vertelt woordvoerder van de VUB Sicco Wittermans.

Ene Zhou Jun wordt genoemd als de nieuwe directeur, maar dat kan de VUB nog niet bevestigen. "De samenwerking voorziet dat er een Belgische en een Chinese directeur zijn. De Belgische duiden wij aan, de Chinese gebeurt door Hanban, het Chinees ministerie van Onderwijs. Er circuleert een naam van een kandidaat-directeur. Alleszins onderhouden we daarover nauw contact met de Staatsveiligheid. Zij zullen de voorgestelde kandidaat screenen", aldus Wittermans.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs , Confuciusinstituut , China , spionage , VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni