© Friends of Europe | Xinning Song

Directeur Confuciusinstituut VUB verdacht van spionage

KH
© BRUZZ
29/10/2019

Xinning Song, de Chinese directeur van het Confuciusinstituut aan de VUB, mag acht jaar lang de Schengenzone niet in. Dat wijst op een spionageprobleem. Of er een verlenging komt van het contract met het instituut blijkt in het voorjaar.

Song werd in 2016 directeur van het Confuciusinstituut aan de VUB. Die instelling wordt gefinancierd door de Chinese staat. Begin deze maand bleek de man plots geen Schengenvisum meer te krijgen. Dat schrijft de krant De Morgen en wordt door een betrouwbare bron bevestigd aan onze redactie. Wanneer een Schengenvisum wordt geweigerd voor een periode van acht jaar – dat is hier het geval - heeft dat meestal te maken met een probleem van nationale veiligheid.

Volgens De Morgen zouden er ook bewijzen zijn dat Song zijn positie en netwerk misbruikte. Hij zou Chinese studenten en mensen uit de bedrijfswereld gerekruteerd hebben als informanten voor de inlichtingendiensten. Song zelf ontkent dat in de krant.

Negatief advies Staatsveiligheid

De krant bericht ook dat VUB-vicerector Romain Meeusen Song nog bezocht in China nadat hij al een inreisverbod had gekregen. Meeusen zelf ziet daar geen graten in en legt uit dat hij de man enkel terloops ontmoette in het kader van een rondreis door China. “Nu ik hier toch ben, heb ik hem ontmoet, meer niet," zegt hij in de krant. "Ik heb ook de nieuwe directeur ontmoet die hem zal vervangen. Ik denk dat het belangrijk is dat ik dit nauw opvolg.”

Eerder dit jaar besliste de VUB ook al om geen herdenking te organiseren voor het bloedige neerslaan van de Tienanmen-opstand in 1989. Aan die beslissing ging een hevig debat vooraf, weet de studiekring Vrij Onderzoek van de universiteit.

Bij de oprichting van het Confuciusinstituut in 2015 had de universiteit ook al een negatief advies van de Staatsveiligheid naast zich neergelegd.

"Het lopende contract stopt voor de zomer van volgend jaar. We bekijken met de Chinese partner hoe het verder moet"

Caroline Pauwels, rector

VUB-rector Caroline Pauwels op de uitreiking van de eredoctoraten in 2019

Rector Caroline Pauwels, die bij de oprichting nog niet in functie was, legt uit dat de universiteit de laatste tijd al veel nauwer samenwerkt met de Staatsveiligheid. "Daarnaast letten we er ook op dat het instituut zich focust op zijn kerntaken: de kennis van de Chinese taal en cultuur hier verbeteren."

Pauwels benadrukt dat de VUB verder wil blijven werken met China. "We werken met verschillende landen die veel centraler gestuurd worden dan hier het geval is."

Hoe de toekomst van het Confuciusinstituut eruit ziet is vandaag onduidelijk. Het huidige contract loopt volgende zomer al af. In het voorjaar wil de universiteit - in dialoog met de Chinese overheid - beslissen of er een verlenging komt.

Het Brusselse Confuciusinstituut is overigens niet het enige in ons land. Ook in Leuven en Luik zijn er zulke instellingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs, VUB, Confuciusinstituut, Xinning Song, Romain Meeusen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni