Dalle schrapt ondersteuning Brusselse academies

© Saskia Vanderstichele
| Academie voor woord muziek en dans Laken

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CDV) schrapt de subsidies voor de vzw die de Brusselse academies ondersteunt. “We waren al het kneusje en worden nu nog eens verzwakt.”

De voorbije jaren kende het deeltijds kunstonderwijs in Brussel – ‘de academies’ – steeds meer succes: op vijf jaar tijd steeg het aantal leerlingen met een kwart. Tegelijk blijft de toestand van de gebouwen waarin die academies zich bevinden vaak lamentabel. Een studie van Carton123 becijferde de nodige investeringen vorig jaar nog op 20 miljoen euro.

Dat die studie er kwam, was de verdienste van de vzw Samenwerkingsverband Deeltijds Kunstonderwijs (SDKO). Die ondersteunende vzw van de 11 Brusselse academies coördineert het overleg tussen de verschillende instellingen, bemiddelt tussen de leden en vertegenwoordigt ze tegenover politieke overheden. In de loop van de vorige legislatuur kreeg ze daar ook structurele subsidies voor uit de Brusselbevoegdheid van Sven Gatz (Open VLD).

Brusselminister Benjamin Dalle (CD&V) op de thematische Kern van de VLAREG ivm de coronaepidemie (Covid-19)

Deze week deelde minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) echter mee dat hij de subsidies aan de vzw – circa 130.000 euro per jaar - niet verlengt. Volgens de coördinator van de vzw gebeurde dat zonder duidelijke verklaring.

De minister spreekt dat tegen. “We vonden dat de vzw maar weinig toegevoegde waarde had,” legt Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) uit. “De studie die de infrastructuurnoden oplijst ligt er nu, die opdracht is dus afgerond. Maar een van de taken van de de vzw, het aanbod van de academies kenbaar maken, gebeurt niet genoeg. Op de website is bijvoorbeeld amper iets te vinden.”

Dalle wil het geld – “toch ruim 600.000 euro per legislatuur” – liever direct investeren in de infrastructuur van de academies, zegt hij. “Zo hebben we recent nog maar de danszaal van de muziekacademie aan het Anderlechtse Dapperheidsplein gerenoveerd.”

Verschillende academiedirecteurs zijn het alvast niet eens met de minister. “We waren we al 30 jaar vragende partij voor zo’n coördinatie,” legt Ivo Bryon van de academie beeldende kunst in Anderlecht uit. “Het deeltijds kunstonderwijs staat vaak helemaal achteraan op de prioriteitenlijstjes van overheden en koepels. Met SDKO hadden we eindelijk een stem. En nu, zo net bij het begin van de zomer, wordt die plots kaltgestellt.

“Dankzij de vzw vonden we ook extra middelen bij het beleid die er anders nooit zouden komen,” vult Luc Bartholomeus, directeur van de muziekschool in Anderlecht aan. “Zo konden we bijvoorbeeld instrumenten kopen voor kansarme leerlingen.” Het was de vorige Vlaamse Regering duidelijk menens om te investeren in het Brusselse DKO. Sinds het aantreden van de nieuwe Vlaamse regering en minister Dalle is het echter windstil."

Ook de coördinator van de vzw denkt dat het deeltijds kunstonderwijs verzwakt uit de ingreep zal komen. “Van de 11 academies behoren er vijf tot het GO, 5 tot de gemeenten en tot het vrije net,” legt Dirk Derom uit. “Zonder neutrale organisatie heb je al snel een strijd tussen verschillende koepels. “Bovendien is het dan wel mooi dat er nu die studie is over al die infrastructuurnoden. Maar daar moet nu ook nog iets mee gebeuren. Wie zal daar nu over waken?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?