| Academie voor woord muziek en dans Laken

20 miljoen euro nodig voor Brusselse muziek- en kunstacademies

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
30/01/2019

Vlaams minister van Brussel Sven Gatz (Open VLD) heeft een studie laten uitvoeren die de infrastructuurproblemen van het Brussels deeltijds kunstonderwijs (DKO) in kaart brengt. Deze woensdag lichtte de minister het rapport van 300 bladzijden toe in het Vlaams parlement. De toestand in de academie van Etterbeek is het meest nijpend. Daar dreigt een sluiting als er niet snel wordt ingegrepen.

De minister bekommerde zich begin 2018 over een jarenlange patsituatie van de Brusselse academies voor woord, kunst en dans en (vooral) de muziekacademies. Zij maken allen deel uit van het DKO. Hun situatie werd al eens met argusogen bekeken, qua ernst en dringendheid, maar blijkt nu door de studie, uitgevoerd door het Jetse architectenbureau Carton 123, bevestigd.

20 miljoen nodig

De instellingen van het DKO slepen al jaren infrastructurele problemen en tekortkomingen mee, ten gevolge van hun gedeeltelijke afhankelijkheid van gemeenten of andere instellingen (bibliotheken, scholen, Franstalige muziekscholen, etc.). Daardoor werden hun noden niet als prioriteit op de agenda geplaatst.

Volgens Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) ligt een deel van het probleem bij het overleg met de Brusselse gemeentebesturen. In sommige gevallen zouden die dwarsliggen in het toekennen een uitbreidingsvergunning. "In Sint-Agatha-Berchem zijn drie Vlaamse schepenen opgestapt omdat het bestuur Nederlandstalige projecten niet wilde financieren," aldus Vanlouwe.

Om over een beleidsondersteunend document te beschikken liet de minister eerst een infrastructureel overzicht en een doorlichting maken van elf Nederlandstalige academies in het Brusselse gewest. Daaruit blijkt dat twintig miljoen euro nodig zal zijn om lokalen of (bij)gebouwen op een kwaliteitsvol niveau te verbeteren.

academie schimmel

| De infrastructuur van de muziek- en kunstacademies in Brussel laat te wensen over, zoals deze foto van de muziekacademie van Anderlecht toont.

'De toestand is dramatisch'

De noden die worden aangekaart gaan van reorganisatie van intern beheer van leslokalen tot de uitbreiding tot een minimum aan eigen lokalen om goed te kunnen functioneren.

We staan versteld van de toestand waarin sommige academies zich bevinden, maar blijven ondanks alles positief," aldus de onderzoekers van Carton123. "Er is veel mogelijk, mits de wil tot samenwerking en uiteraard de nodige budgetten. We hopen dat de verschillende partners met deze voorzet rond de tafel gaan zitten en het werk verderzetten zodat er tastbare verbeteringen uit de bus komen."

De aanpak van de academie van Etterbeek is het meest dringend. Een sluiting dreigt als daar niet snel wordt ingegrepen. Wel zijn er dit jaar al middelen voorzien in het Brusselfonds. Ook de VGC beraadt zich erover, een beslissing volgt in maart.

'Eindelijk een rapport'

"Eindelijk ligt er een rapport op tafel waarop de verschillende inrichtende machten en overheden zich kunnen baseren bij de opmaak van een infrastructuurplan voor hun academie," stelt minister Gatz. "Het is overigens de bedoeling dat een volgende Vlaamse Regering in samenspraak met het College van de VGC de resultaten meeneemt in haar beleid."

Luc Bartholemeus, voorzitter van het Netwerk van Brusselse directies van het DKO, gaf al te kennen blij te zijn dat de infrastructuurproblematiek van het DKO eindelijk kan aangepakt worden. De academies kregen als eerste het rapport eerder deze week toegelicht.

Bekijk hieronder ook de reportage van BRUZZ 24:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Sven Gatz, kunstacademie, muziekacademie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni