'Elitaire' jezuïeten beginnen met beroepsonderwijs in Molenbeek

© Saskia Vanderstichele
| De nieuwe school komt er in de buurt van het Weststation en is vernoemd naar de Anderlechtse priester-arbeider Egied Van Broeckhoven.

De jezuïeten, die vooral bekendstaan om hun 'elitaire' colleges, gaan nu ook technisch en beroeps­onderwijs aanbieden. In Molenbeek komt een gloednieuwe school, vlak bij het Weststation. Het nieuws komt daags nadat bekend raakte dat de jezuïeten ook een school openen aan het Zuidstation in Anderlecht, op de locatie van het voormalige joods atheneum Maïmonide.

"We spelen in op de noden die er in de steden zijn," zegt Paul Yperman, hoofd van het jezuïeten­onderwijs in Vlaanderen in de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard. "We willen iets doen aan de jeugdwerkloosheid en richten ons daarom op de zorgberoepen en op technische richtingen. Daar is de vraag op de arbeidsmarkt het grootst."

De jezuïeten ­hopen het nieuwe college in Molenbeek, vlak bij het Weststation, in 2023 te ­openen. De school zal genoemd worden naar de priester-arbeider Egied Van Broeckhoven, uit Anderlecht.

Het nieuws is niet alleen wegens de locatie opvallend. Gisteren raakte bekend dat de jezuïeten ook een Franstalige school zullen openen in een kwetsbare Brusselse buurt. Op de locatie van het voormalige joods atheneum Maïmonide, bij het Zuidstation, opent volgend schooljaar het nieuwe Matteo Ricci-college.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?