Schaarbeeks college vergadert voorlopig zonder schepen Sihame Haddioui

© Ecolo / Défi
| Links schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) en rechts Michel De Herde (Défi), Schepen voor Franstalig onderwijs in Schaarbeek
Updated: 20-05-2022 - 16:12

Schaarbeeks schepen Sihame Haddioui (Ecolo) wil niet langer naar het college van burgemeester en schepenen komen, zolang ze daar de kans loopt collega-schepen Michel De Herde (Défi) tegen het lijf te lopen. Die heeft ze voor seksueel grensoverschrijdend gedrag aangeklaagd. Volgende week wordt besproken hoe het college dat praktisch gaat oplossen, klinkt het bij burgemeester Cécile Jodogne (Défi). Van een tijdelijke uitsluiting van De Herde is nog geen sprake.

Sihame Haddioui (Ecolo), schepen van Gelijke Kansen en Franstalige Cultuur in Schaarbeek, heeft maandag klacht ingediend tegen collega Michel De Herde voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en aantasting van de eerbaarheid. Hij zou seksuele toespelingen hebben gemaakt en over haar dijen hebben gewreven. De Herde ontkent alles.

"Toen ik het nieuws vorige week van Sihame hoorde, kwam dat voor mij als een schok", reageert collega-schepen Adelheid Byttebier (Groen), nu bevoegd voor Nederlandstalige Aangelegenheden en Mobiliteit, maar op Gelijke Kansen de voorgangster van Haddioui. In een verder verleden was ze ook Vlaams minister in de materie.

Brussel Kiest 2018 Groen Schaarbeek Adelheid Byttebier plaats 2

"Ik steun Sihame die de stilte doorbreekt. Het is heel belangrijk dat we deze zaak ernstig nemen. Je wil ook als vrouw op een veilige manier kunnen werken. Zeker jonge vrouwen en vrouwen van vreemde origine hebben een kwetsbaarheid, het gevoel dat ze zich meer moeten bewijzen. Zij moeten gesteund worden zodat ook zij aan politiek kunnen doen, en niet enkel de 'Iron Ladies' zoals Thatcher zichzelf noemde."

In het vorige schepencollege was Byttebier de enige vrouw in een groep van 12, in het huidige college is het aandeel mannen en vrouwen gelijk. "En dat is veel aangenamer werken, moet ik zeggen. Kwinkslagen om aangebrande grappen af te wenden, heb ik nu al jaren niet meer moeten gebruiken."

"Eind februari klopte Sihame Haddioui aan bij de burgemeester met haar klacht over Michel De Herde", zegt Marc Weber, de woordvoerder van burgemeester Cécile Jodogne (Défi). "De burgemeester was uiteraard verontwaardigd. Ze heeft Cohezio ingeschakeld, onze onafhankelijke partner die alle gemeentelijke psychosociale klachten beheert (een externe Dienst voor Bescherming en Preventie op het Werk, red.)."

Maar omdat het hier niet ging om een zaak tussen ambtenaren, of tussen een ambtenaar en een schepen, kon Cohezio niet tussenkomen.

"Op hun aanraden heeft de burgemeester dan de eerste maatregelen genomen. Ze heeft beide partijen uitgebreid gehoord en daar proces-verbaal van laten opmaken. Ze heeft ook andere betrokkenen gesproken om te zien of die elementen konden aandragen die bewijs leveren, want zonder is het haar woord tegen het zijne. En dan geldt ook het belangrijke vermoeden van onschuld, hoe belangrijk het ook is om vrouwen in deze kwesties aan te horen."

'Macht burgemeester beperkt'

"De burgemeester is zeker gevoelig voor wat Sihame Haddioui heeft beleefd. Ze heeft daarom de maatregelen genomen die ze al kon treffen, al zijn dat er niet zo veel. Michel De Herde en Sihame Haddioui zaten zowel op het college als in de gemeenteraad naast elkaar, in beide gevallen heeft ze ervoor gezorgd dat ze voortaan ver van elkaar zitten."

Haddioui vindt dat onvoldoende, en voelt zich daarom niet meer in staat om naar het schepencollege te gaan, als De Herde er is.

Weber: "Dat is alles wat ze kan doen, in dit soort gevallen is de macht van de burgemeester heel beperkt. Nu is het aan het parket en justitie om zich over de zaak te buigen, iets wat helaas wel lang kan duren."

'Geen politiek probleem'

Er is vooralsnog geen politiek probleem, benadrukt Weber. "De verstandhouding tussen de Lijst van de Burgemeester en Ecolo is uitstekend. Er is enkel een persoonlijk probleem tussen twee schepenen, maar dat hadden er net zo goed twee van de LB of van Ecolo kunnen zijn."

De aanklacht leidt wel tot een praktisch probleem in de organisatie van het politieke werk, erkent de woordvoerder van de burgemeester. Haddioui werkt wel vanuit haar bureau in het gemeentehuis en komt ook naar de gemeenteraad, maar weigert naar het college te komen als ook De Herde aanwezig is.

"Ze blijft uiteraard welkom, maar ik kan begrijpen dat Haddioui hem niet wil tegenkomen. Voorlopig stelt eerste schepen Vincent Vanhalewyn (Ecolo) haar dossiers voor. Maar voor die situatie moeten we een pragmatische oplossing vinden, en die is er voorlopig nog niet. Ik kan me voorstellen dat ze sommige dossiers zelf wil verdedigen. Komende dinsdag zal dat ongetwijfeld op het college besproken worden."

Burgemeester Jodogne zou in de plaats daarvan aan De Herde kunnen vragen om tijdelijk niet naar de collegevergaderingen te komen, erkent Weber. "Maar dan moet hij daar wel akkoord mee gaan, terwijl hij de aanklacht nu afdoet als pure hersenspinsels van Haddioui. Hij zal worden gehoord door partijvoorzitter François De Smet (van Défi, red.). We zullen zien hoe het dossier evolueert."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?