© Ecolo / Défi | Links schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) en rechts Michel De Herde (Défi), Schepen voor Franstalig onderwijs in Schaarbeek

Schaarbeekse schepen dient klacht in voor seksueel grensoverschrijdend gedrag door collega

SVG
19/05/2022

Schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) heeft klacht ingediend tegen collega Michel De Herde (Défi). Hij zou seksuele toespelingen hebben gemaakt en over haar dijen hebben gewreven. Schepen De Herde ontkent.

Schepen Haddioui had eerder al de zaak aangekaart bij burgemeester Cécile Jodogne (Défi), maar heeft maandag ook formeel klacht ingediend voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en aantasting van de eerbaarheid door schepen Michel De Herde (Défi).

Aan Le Soir vertelt ze hoe schepen De Herde al langer seksuele toespelingen maakte. In oktober, tijdens een gemeenteraadszitting, fluisterde hij haar toe dat ze mooie borsten had, om vervolgens over haar dijen te strelen.

Haddioui was helemaal in shock en durfde tijdens de collegezittingen nadien niet meer tussenkomen. Bovendien waren er belangrijke budgetbesprekingen in de maand december. Pas in februari is ze met haar klacht naar burgemeester Cécile Jodogne (Défi) gestapt.

Die heeft beide schepenen gehoord. Schepen Michel De Herde ontkent de aantijgingen. Aan RTBF zegt hij dat Haddioui de feiten verzonnen heeft om zich op hem te wreken na harde begrotingsbesprekingen. De Herde heeft intussen wel Défi-voorzitter François De Smet op de hoogte gebracht van de strafklacht.

Volgens burgemeester Cécile Jodogne is het aan de partijvoorzitter om over het lot van De Herde te beslissen. Ze zegt dat ze niet veel kan doen omwille van het bijzondere statuut van de schepenen.

In de tussentijd is wel beslist dat beide schepenen niet meer naast elkaar zitten tijdens de gemeenteraad.

De affaire heeft ook politieke consequenties want ze bemoeilijken de werking van het college. Haddioui durft niet meer naar kantoor en vergadert voorlopig op café. Ze beraadt zich ook over haar politieke toekomst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Politiek, Michel De Herde, Sihame Haddioui, seksueel overschrijdend gedrag, Cécile Jodogne, François De Smet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie