— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Adelheid Byttebier, Nederlandstalige schepen in Schaarbeek

© Groen

Adelheid Byttebier (Groen) is een dubbel buitenbeentje in het Schaarbeekse schepencollege.

© bruzz
De enige vrouw met tien mannelijke collega’s, en de enige Nederlandstalige – al beheerst burgemeester Clerfayt de taal voortreffelijk. De portefeuilles Nederlandstalige Cultuur en Onderwijs, en Gelijkheid tussen Mannen en Vrouwen kwamen zo als vanzelf bij haar terecht. Byttebier (53) scoorde in 2012 vanop de vijfde plek het op een na hoogste aantal voorkeursstemmen voor Ecolo-Groen, na lijsttrekster Isabelle Durant. Geen wonder dat Groen haar in 2018 opnieuw als boegbeeld uitspeelt, samen met parlementslid Arnaud Verstraete.

Gelijke kansen zijn duidelijk een passie voor de schepen, die ooit Vlaams minister in de materie was. Ze pakt graag uit met het feit dat het Schaarbeekse Huis van de Vrouw onder haar bewind dubbel zoveel bezoekers trekt. Dat Huis organiseert jaarlijks een Mannenmars en heeft sinds kort een feministisch café. In september ging in Schaarbeek ook de allereerste gendermanager van het gewest aan de slag.

De Nederlandstalige bevoegdheden komen daardoor wat meer in de schaduw te staan. Byttebier kan sowieso bogen op een uitstekende cultuurdienst en bibliotheek. Die leveren prima werk met initiatieven als de reuzenpicknick met circusacts Boem Patat Josaphat, auteursfestival Slow Book of concertenreeks Schaarbeek Laat.

Onderwijs
Een niet te onderschatten verwezenlijking is de tweede Nederlandstalige gemeentelijke basisschool Paviljoen, die in september 2018 de deuren opent. Het aantal Nederlandstalige kinderen in gemeentescholen klimt daarmee van 120 in 2012 naar 380 in 2018.
Toen in juni de eerste lichting afzwaaide bij de andere school, werden voor het eerst in 35 jaar tijd weer Nederlandstalige kinderen op het gemeentehuis ontvangen. Daarmee trok Schaarbeek definitief een streep onder het tijdperk van Roger Nols, de Vlaminghatende burgemeester die het Nederlandstalige onderwijs afschafte.

Voor Bernadette Vriamont, gemeenteraadslid voor oppositiepartij SP.A, is Byttebier echter in zelfgenoegzaamheid vervallen. “Schaarbeek is de gemeente met het grootste aantal weigeringen in het Nederlandstalige onderwijs, de tekorten blijven groot. Nu de tweede school op de rails staat, zou Byttebier al plannen moeten maken voor een derde.”

Ronde van Brussel: Schaarbeek

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente SCHAARBEEK.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?