Elsene krijgt eerste Nederlandstalige gemeenteschool

Steven Van Garsse
02/12/2021
Updated: 02/12/2021 18.31u

De gemeente Elsene wil tegen september 2025 een Nederlandstalige gemeenteschool openen. Schepen Els Gossé (Groen) en collegelid Sven Gatz (Open VLD) hebben een princiepsakkoord over de financiering, én er is een locatie gevonden.

De school komt in de Graystraat. Daar zit al bijna tachtig jaar een Franstalig gemeenteschooltje. Die zal naar een andere locatie verhuizen, zodat de hele site gerenoveerd kan worden.

De Nederlandstalige school is een primeur voor gemeente Elsene, die, voor zover ons bekend, nooit eerder Nederlandstalig onderwijs heeft aangeboden. Het is tegelijk een antwoord op de stijgende vraag naar Nederlandstalige scholen in Brussel.

Nederlandstalige schepen in Elsene, Els Gossé (Groen): “Voor mij was een oplossing vinden voor het grote tekort aan plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs een absolute prioriteit. De nieuwe school past binnen onze visie voor de stad: na de renovatie zal de school een veilige, groene en lichtrijke omgeving zijn waar 250 kinderen zich maximaal zullen kunnen ontwikkelen.”

Els Gossé “Voor mij was een oplossing vinden voor het grote tekort aan plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs een absolute prioriteit.”

Brussel Kiest 2018 Groen Elsene Els Gossé plaats 10

Uit cijfers blijkt dat zeventig procent van de ouders in Elsene die voor het Nederlandstalig onderwijs kiezen, een school buiten de gemeente kiezen, precies omdat er weinig Nederlandstalige scholen zijn in Elsene.

De kleuter- en basisschool kan nog niet meteen open. Er is een grondige renovatie nodig. Daarbij zal het art-decohoofdgebouw bewaard blijven. Achterin komen klassen voor 250 leerlingen, een moestuin, een sporthal en een groene speelplaats op het dak. De kostprijs word geraamd op 5,8 miljoen euro. Er is een dossier voor cofinanciering ingediend bij de Vlaamse gemeenschap en VGC. Collegelid Sven Gatz (Open VLD) heeft dit mee gefaciliteerd.

De nieuwe Nederlandstalige gemeenteschool in Elsene

| De nieuwe Nederlandstalige gemeenteschool in Elsene, ontworpen door het architecenbureau 2DVW.

Een school gaat niet alleen over stenen. Schepen Gossé wil ook aandacht voor de pedagogie van de school, met een nadruk op duurzaamheid. “Dit kan door het gebruik van verantwoord speelgoed, biologische voeding en korte keten,” zegt ze. Om dit in goede banen te leiden zal ze vanuit de gemeente een dienst Nederlandstalig onderwijs oprichten.

Er ligt dus nog heel wat werk op de plank, maar Gossé hoopt de renovatie van de school in januari 2024 te kunnen aanvatten, zodat de school in september 2025 open kan, en ze officieel kan toetreden tot het 11 scholen tellende gemeentelijk onderwijsnetwerk.

Nederlandstalige gemeenteschool Elsene

| Toekomstige Nederlandstalige gemeenteschool Elsene in de Graystraat

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs , Els Gossé , Sven Gatz , Nederlandstalig onderwijs in Brussel , Graystraat , gemeentelijk onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni