| Schepen Els Gossé (Groen) en Anaïs Camus (Ecolo) voor de toekomstige Nederlandstalige crèche op de Solvaysite

Elsene maakt inhaalbeweging met bouw Nederlandstalige crèche én school

SVG
© BRUZZ
21/02/2020

De gemeente Elsene krijgt een extra Nederlandstalige crèche én een Nederlandstalige school. “Het moet vooruitgaan,” zegt schepen Els Gossé (Groen), “de nood is hoog.”

De gemeente Elsene heeft zopas beslist om een grote ruimte aan te kopen in de nieuwbouw op de Solvaysite, langs de Elsensesteenweg. Op die site komen honderden nieuwe gezinnen wonen. Sommige wonen er al.

De gemeente zal er tegen het einde van het jaar een gloednieuwe crèche inrichten. Een Nederlandstalige crèche, en dat is meteen een primeur. Want Elsene nam hiervoor nooit eerder initiatief.

Schepen Els Gossé (Groen): “We moeten terug naar 2019. Toen bleek dat twee crèches van het gemeenschapsonderwijs plots moesten sluiten. Ik heb de radeloze ouders over de vloer gekregen. Het gemeenschapsonderwijs heeft de kindplaatsen naar Koekelberg verhuisd. Ik heb toen beslist dat we snel moesten handelen.”

Een jaar later is er een gebouw gekocht. Binnenkort zal de gemeente een oproep lanceren voor een uitbater. “Om het snel te laten gaan, zoeken we een externe uitbater,” zegt Gossé die toegeeft dat het geen zuivere gemeentelijke crèche is. “Maar we faciliteren zo veel als mogelijk.”

Zo heeft een architect al een gedetailleerd plan uitgetekend voor de inrichting. Gossé toont ons fier de ruimte op het gelijkvloers die uitkijkt op de groene binnentuin van het grote wooncomplex.

Lees verder onder de foto

Schepen Els Gossé (Groen) in het nieuwe crèchegebouw van de gemeente Elsene

Schepen Els Gossé (Groen) in het nieuwe crèchegebouw van de gemeente Elsene

Er komen twee leefruimtes, er wordt gedacht aan de buggy’s, aan de veiligheid, etcetera. “Uiteraard zullen de kindjes ook buiten kunnen spelen,” zegt Gossé, die voor de expertise de steun kreeg van haar Franstalige collega Anaïs Camus (Ecolo), bevoegd voor de Franstalige crèches.

Camus: “We zijn helemaal mee in het verhaal van een Nederlandstalige crèche. Graag hadden we die tweetalig gehad. Een erkenning daarvoor is sinds enkele maanden inderdaad mogelijk, maar er is geen subsidiëring voorzien. Zolang die er niet is, moeten we beroep doen op ONE of Kind en Gezin.” Camus kondigt ook twee nieuwe Franstalige crèches aan.

Voor de nieuwe Nederlandstalige crèche op de Solvaysite zijn er ook al contacten gelegd met de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Kind en Gezin. De uitbater zal wel de formele aanvraag moeten doen. Op basis van het architectuurplan is er plaats voor 35 kindjes.

De nieuwe Nederlandstalige crèche is broodnodig, benadrukt Gossé nog. "Op vlak van dekkingsgraad zijn we vandaag in Brussel bij de minder goede leerlingen."

De vraag is groot

Gossé heeft nog meer in petto voor de Nederlandstaligen in haar gemeente. In het meerderheidsakkoord heeft ze de komst van een Nederlandstalige gemeenteschool kunnen afdwingen. Ook dat is een primeur. Elsene is een van die Brusselse gemeenten die geen Nederlandstalig onderwijs aanbiedt. Een schandvlek, want het gemeentelijk onderwijs in Brussel is zeer groot, maar bijna volledig Franstalig.

In de begroting van dit jaar is al 700.000 euro uitgetrokken voor een architectuurstudie voor de nieuwe school, een teken dat de gemeente vaart wil maken. Er is een locatie gevonden en er is druk overleg met de Vlaamse Gemeenschapscommissie en het kabinet van collegelid Sven Gatz (Open VLD) voor bijkomende financiering via het Onderwijsfonds. Over de locatie wil Gossé niets lossen: “Er is nog een onderhandeling aan de gang.”

Een school opzetten in een gemeente die geen Nederlandstalig onderwijs aanbiedt is geen walk in the park. De gemeente moet een dienst oprichten, een schoolproject uitwerken, personeel vinden, een financiering op poten zetten, zorgen dat de school aan de normen beantwoordt. “Klopt,” zegt Gossé die ten rade ging bij andere Nederlandstalige schepenen in het Brussels Gewest die daar ervaring mee hebben, “het is veel makkelijker om een bestaande school uit te breiden.”

Vraag is waarom een Nederlandstalige school oprichten in Elsene nu wel lukt? De vorige Vlaamse schepen in Elsene beet er haar tanden op stuk. Gossé: “Geen idee. Ik heb gewoon geluisterd naar de ouders. Er is een grote vraag naar een extra Nederlandstalige school. Kwalitatief onderwijs is essentieel voor de toekomstkansen van elk kind. En daar wil ik mij dan ook 100% voor inzetten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Els Gossé, gemeente Elsene, kinderdagverblijven, nederlandstalig onderwijs, Solvaysite

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni