Een klas in het Brussels onderwijs

| Een klas in het Brussels onderwijs (archief).

Erasmushogeschool Brussel en GO!-basisscholen ontwikkelen verkorte lerarenopleiding

© belga
22/05/2023

De Erasmushogeschool in Brussel (EhB) en de GO!-basisscholen in Brussel, Asse, Wemmel, Halle en de noordoostrand van Brussel, hebben de handen in elkaar geslagen om een nieuwe, verkorte lerarenopleiding te ontwikkelen. Op die manier willen EhB en het GO!-onderwijs in Brussel en omstreken werkbare oplossingen vinden voor het lerarentekort.

"Met deze vernieuwde en verkorte educatieve bachelor spelen we in op de groeiende behoefte aan vakdidactische expertise bij de zij-instromers. Steeds vaker staan mensen uit de privésector voor de klas in het Vlaamse en Brusselse lager onderwijs", aldus Erasmushogeschool Brussel in een persbericht. "Zij hebben vaak nood aan inhoudelijke en vakdidactische knowhow. Deze nieuwe verkorte bachelor reikt hen inzetbare en bruikbare tools aan."

De verkorte educatieve bachelor Lager Onderwijs aan EhB onderscheidt zich van andere lerarenopleidingen door "een intense samenwerking met de betrokken scholen", zegt EhB. "De scholengroepen staan garant voor de begeleiding en opvolging op de werkvloer, terwijl Erasmushogeschool verantwoordelijk is voor de lerarenopleiding."

"Wat de student voor de opleiding doet, kan die meteen gebruiken tijdens een lesopdracht op school. Ook omgekeerd, het werk binnen de schoolomgeving kan meetellen als opdracht binnen het curriculum. Dit betekent minimale planlast voor de zij-instromer die aan het werk is bij één van de partnerscholen."

De verkorte opleiding duurt één tot twee jaar, maar is afhankelijk van het eerder behaalde diploma van de zij-instromer. "Het is een flexibel traject met een mix van online en fysieke lesmomenten. Binnen het curriculum kan een groot deel van de studiepunten ingezet worden als stage op de eigen school."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni