| Minister Désir zegt de hand uit te willen steken naar de vakbonden.

Franse gemeenschapsregering betreurt stakingsaanzegging door onderwijsbonden

© Belga
28/08/2023

Caroline Désir (PS), minister van Onderwijs in de Franse gemeenschapsregering, zegt maandag dat de stakingsaanzegging die de liberale en socialistische vakbonden in het Franstalig onderwijs hebben ingediend, niet ideaal is. "Naar school kunnen gaan, is absoluut noodzakelijk. Daarom zou ik in de eerste plaats de sereniteit willen terugvinden", heeft ze op Bel RTL gezegd.

De bonden maakten de stakingsaanzegging zondag bekend. De reden voor hun actie is onder meer een decreet over de evaluatie van de leerkrachten dat het parlement van de Franse gemeenschap in juli goedkeurde.

Minister Désir zegt maandag de hand uit te willen steken naar de vakbonden. Maar tegelijk wijst ze erop al "enorm veel" met hen te hebben overlegd. "We hebben al dertig maanden op dit dossier gewerkt. We hebben zo goed mogelijk op hun vragen willen antwoorden om de rechten van het personeel zo goed mogelijk te beschermen."

Ook minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) betreurt de demarche van de bonden. "De onderwijswereld heeft na de COVID-19-crisis en de overstromingen nood aan sereniteit en stabiliteit", verklaarde hij op La Première. "Ik dacht dat iedereen op dezelfde golflengte zat."

Het 'Pacte d"excellence' is geen menu à la carte, zei Jeholet. "Het is een hervorming die de politiek wilde, maar evengoed de onderwijswereld, met inbegrip van de vakbonden. De evaluatie van de leerkrachten maakt deel uit van het hervormingsplan. "In alle beroepen wordt er geëvalueerd. Ik zie niet in waarom dat niet zou gelden voor leerkrachten, want dat draagt ook bij aan de kwaliteit van de school en van de stages."

Meester BRUZZ - terug naar school

Op 1 september start het nieuwe schooljaar voor de Nederlandstalige scholen in Brussel. Volg hier het belangrijkste nieuws over het Brusselse onderwijs.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni