Na vier jaar zwoegen, huldigt de kunstschool Sint-Lukas op woensdag haar nieuwe en gerenoveerde gebouwen in. De campus in de Brabantwijk in Schaarbeek was dringend aan vernieuwing toe en moest ook haar capaciteit verhogen.

“De vernieuwde campus moest onze waarden weerspiegelen,” weerklonk het tijdens de inhuldiging op woensdagnamiddag bij monde van Paul Corthouts, voorzitter van het schoolbestuur van Sint-Lukas. “Daarom hebben we vandaag meer open ruimtes en staat de kantine centraler als verbindingspunt tussen de verschillende gebouwen.”

In 2012 verwelkomde Sint-Lukas een basisschool. Die was deel van de aanleiding om de campus te vernieuwen. “Van de vijf gebouwen die de campus nu telt, werden er vier gerenoveerd en werd er één nieuw aangebouwd,” vertelt Kris Bauwens, bestuurder en directeur van de kunsthumaniora in Sint-Lukas, aan BRUZZ.

“Om die basisschool met meer dan 200 kinderen een plaats te kunnen geven én ook de academie en kunsthumaniora uit te breiden, moest alles grondig gerenoveerd worden,” aldus Bauwens. Op de site zullen op termijn ongeveer 800 leerlingen en studenten schoollopen. (lees verder onder de galerij)

Tienerschool

Maar niet enkel de gebouwen worden in een nieuw jasje gestopt. Ook door de organisatie waait een frisse wind. “De scholen zullen zich zo organiseren dat telkens vier opeenvolgende leerjaren één cyclus vormen. Zo zal de derde graad van het basisonderwijs een blok vormen met de eerste graad van het secundair onderwijs. We passen hier dus de principes van de tienerschool toe,” zegt Bauwens.

Tijdens de verbouwingen vond een deel van de studenten onderdak in de ateliers van kunstenaar Jan De Cock. Nu de renovatiewerken aan de school afgerond zijn, besliste Sint-Lukas om niet verder te gaan met de samenwerking. Dat viel niet in goede aarde bij de kunstenaar, die de kunstschool vorige week nog enkele verwijten naar het hoofd slingerde.

Toch was de kunstenaar op woensdag aanwezig tijdens de inhuldiging en bedankten zowel minister Guy Vanhengel (Open VLD), bevoegd voor onderwijs in het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), als Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) hem openlijk voor zijn steun. “We proberen niet enkel kunstenaars naar de klas te lokken. Soms brengen we ook de klas naar de kunstenaars en daar zijn we Jan De Cock heel dankbaar voor geweest,” aldus Gatz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Onderwijs , Sint-Lukas , Jan De Cock , kunstschool , Guy Vanhengel , Sven Gatz

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni