Gatz wil 80 procent van school De Knapzak financieren

© An Misotten
| Schepen voor Nederlandstalig Onderwijs Agnès Vanden Bremt kwam de ouders het nieuws brengen aan de schoolpoort.

Basisschool De Knapzak moet dicht, want de gemeente Sint-Agatha-Berchem heeft er geen geld voor. Via de VGC wil Sven Gatz financieel bijspringen. “Een eerste positieve stap”, bedankt burgemeester Riguelle, maar daarmee is een oplossing nog niet in zicht.

Tegen juni 2026 moet wijkschool De Knapzak voorgoed dicht. De school wordt geleidelijk aan uitgedoofd, een scenario dat de gemeenteraad van Sint-Agatha-Berchem maandag heeft goedgekeurd. De gemeente zit krap bij kas. Een budget voor de bouw van de school is er niet.

Bij de ouders van de schoolkinderen is er nog hoop dat de VGC redding biedt. "Mocht de Vlaamse Gemeenschap (via zijn Brusselse arm, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, red.) de bouw van een school financieren, dan is dat maar voor 70 procent," zei burgemeester van Sint-Agatha-Berchem Joël Riguelle (LB) eerder al. "De dertig procent die de gemeente moet bijpassen hebben we niet."

“Normaal gezien moet de inrichtende macht - in dit geval de gemeente – inderdaad dan nog dertig procent zelf betalen”, zegt de woordvoerster van Sven Gatz, die in de VGC bevoegd is voor Onderwijs en Scholenbouw. Maar Gatz wil een inspanning leveren, klinkt het. “In plaats van 70 procent wil de minister 80 procent financieren.”

Dat scheelt de gemeente al gauw een half miljoen euro. “Ik bedank Sven Gatz daarvoor, dit is een eerste positieve stap”, reageert burgemeester Riguelle. “Maar dan blijft er nog twintig procent over, om nog niet te spreken over de werkingskosten. De financiële toestand van de gemeente laat dit niet toe.”

Geen geld

Riguelle verwijst onder meer naar de gewestelijke dotatie die de gemeente krijgt. “Van alle Brusselse gemeenten krijgen wij daarvan het minst”, aldus de burgemeester. “Dit jaar moeten we 600.000 euro lenen en voor overige investeringen moeten we gemeentegronden verkopen."

"Elke schijf van 50.000 euro die we moeten terugbetalen, betekent een personeelslid minder, en we zijn al een gemeente met een laag aantal ambtenaren.” En zelfs als de gemeentefinanciën het zouden toelaten, is de zoektocht naar geschikte bouwgrond in Sint-Agatha-Berchem moeilijk, aldus de burgemeester nog.

'Niets tegen Nederlandstaligen'

In dit dossier kreeg hij al bakken kritiek over zich heen. “Misschien omdat de Vlaming de vijand is, is er bij de burgemeester totaal geen wil”, zei gemeenteraadslid Vincent Riga (Open MR) eerder.

“Het doet pijn wanneer mensen dat zeggen”, reageert de burgemeester op die beschuldiging. “Ik heb potverdekke niets tegen Nederlandstaligen. Als leraar heb ik zelf twintig jaar Nederlands gegeven. Ik blijf openstaan voor een dossier voor een Nederlandstalige school, maar het begrotingsprobleem is niet van de baan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?