| De onthaalklas van klein Mabo (archiefbeeld).

Geen plaats meer in Brusselse kleuterklassen

Stefanie Nijs
31/08/2018

De onthaal- en kleuterklassen van het Nederlandstalig Brussels onderwijs zitten, zoals ieder jaar, nu al vol. Alles wijst erop dat veel kinderen opnieuw geen plaats zullen krijgen. Burgerplatform Ieder Kind een Stoel spande een rechtszaak aan.

"De telefoon staat roodgloeiend. Een heleboel ouders vinden eind augustus nog geen plaats voor hun kind,” bevestigt Nadine Engels, van het Lokaal Overlegplatform (LOP) voor het Brussels basisonderwijs.

Hoeveel kinderen dat precies zijn, weten we pas in oktober. “In september zijn er ieder jaar nog veel verschuivingen. Mensen schrijven hun kind vaak in drie scholen tegelijk in, maar komen dus maar in een ervan opdagen. Die plaatsen komen dus nog vrij in de loop van volgende maand.”

Recht op een stoel

Ondertussen blijft de Brusselse organisatie Ieder Kind een Stoel de situatie aanklagen. Het burgerplatform spande vorig jaar een rechtszaak aan tegen de Brusselse, Vlaamse en Belgische overheden. Het recht op onderwijs wordt namelijk niet gewaarborgd. Op 4 december starten de pleidooien.

Ieder Kind een Stoel stelt dat meer dan 900 kinderen op dit moment geen plaats vinden in een onthaalklas. Maar die cijfers kloppen niet, zegt Nadine Engels. “Dat zijn inderdaad de ouders die bij de aanmelding in maart geen school van hun voorkeur kregen. Maar dat zegt niets over het aantal ouders dat nu nog op zoek is naar een plaats.”

Ik zie hoeveel inspanningen de overheden en onderwijsnetten doen. Maar het is inderdaad nog niet genoeg.

Nadine Engels, LOP Basisonderwijs Brussel

“Vorig jaar kon zo’n 70 procent van de mensen die eerst uit de boot vielen, toch nog een plaats vinden in het Nederlandstalig onderwijs. 20 à 25 procent is uitgeweken naar het Franstalig onderwijs. Vijf procent, zo’n 160 kinderen, vond inderdaad geen plaats in een onthaalklas,” beaamt Engels.

Inhaalbeweging

Het LOP vermoedt wel dat het plaatstekort dit jaar iets minder schrijnend zal zijn. Engels: “Het aanbod is sneller gestegen dan de vraag."

"Er zijn nu 530 aanmeldingen méér dan vorig jaar, maar er zijn wel 1.448 plaatsen bijgekomen in kleuter- en basisonderwijs voor 2018-2019. Dit jaar zouden het dus minder dan 160 kinderen moeten zijn die geen plek vinden.”

Geen ruimte meer

Nadine Engels, tevens onderzoeker aan de VUB, begrijpt de frustratie van de ouders achter ‘Ieder Kind een Stoel’. “Ik denk wel dat iedereen het goed voorheeft, ik zie hoeveel inspanningen de overheden en onderwijsnetten doen. Maar het is inderdaad niet genoeg.”

“Probleem in Brussel is ook: je moet in de stad letterlijk de ruimte vinden voor nieuwe scholen. En de bestaande scholen zitten al overvol. Recent bekeken we waar ‘inbreiding’ een optie was, stoeltjes die bijgezet worden in bestaande klassen. Maar als je brandveilig wil blijven, is dat bijna nergens nog mogelijk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Ieder Kind een Stoel , Nadine Engels , plaatstekort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni