Gezien: 'meer uitdagende' speelplaats voor Sint-Jan Berchmanscollege

© Peter Dhondt / BRUZZ
| De nieuwe speelplaats is een bont gekleurd landschap waarin kinderen 'echt worden uitgedaagd'.

Nog meer dan voorheen is het uitkijken geblazen naar de speeltijd voor de kleuters en lagere schoolkinderen van het Sint-Jan Berchmanscollege. Zij speelden deze vrijdag voor het eerst op hun nieuwe speelplaats: een bont gekleurd landschap waarin kinderen 'echt worden uitgedaagd'.

Het idee rijpt al drie jaar bij de ouders van schoolkinderen, de leraren en het schoolbestuur van de kleuter en lagere school van het Sint-Jan Berchmanscollege in de Ursulinenstraat in Brussel. Sinds deze vrijdagochtend is de nieuwe speelplaats ook officieel een feit. 

speelplaats sint-jan berchmanscollege
© Peter Dhondt / BRUZZ
| De nieuwe speelplaats van het Sint-Jan Berchmanscollege

"De grijze vlakte van voorheen heeft plaats gemaakt voor een meer uitdagende speelplaats", zegt directeur Els Merens. "Ouders vragen daar al langer om. De voorbije drie jaar is die vraag tot bij het schoolbestuur geraakt. Die besliste om met die vraag aan de slag te gaan."

Rustig hoekje

De Brusselse vzw Walala, die scholen ondersteunt die spel willen gebruiken om de omgeving rond het kind rijker en krachtiger te maken, bracht inspiratie en tips. Er is onder meer een blauw voetbalveld, een groene kunstgraszone met klim- kruiptoestellen en komt er binnenkort een rustig hoekje met stripverhalen. 

"Voor ons was het belangrijk dat er voor kinderen in een stedelijke context toch voldoende bewegingsruimte is", zegt Merens. 

Hoeveel de speelplaats heeft gekost, houdt de school liever binnenskamers, maar het kostenplaatje was wel aanzienlijk, luidt het. Een gulle VGC-subsidie en een flinke financiële inspanning van de school zorgden dat de financiering toch rondgeraakte.

sint-jan berchmanscollege
© Peter Dhondt / BRUZZ
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.