Gezien: Nederlandstalige scholen gaan voorzichtig terug open

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 15 mei 2020

Vrijdag gingen de meeste scholen van het Nederlandstalige net in Brussel na twee maanden voorzichtig terug open. Wel enkel voor bepaalde jaren, met ontdubbelde klassen, handgel en maskers overal.

De eerste dag moest vooral een warm onthaal worden voor de leerlingen, die nu al twee maanden thuis hebben gezeten. Toch worden de afstandsregels overal streng toegepast. Bij het binnenkomen moet iedereen hun handen ontsmetten en hun oud masker in een enveloppe steken. Daarna krijgen ze een nieuw masker. Marc Van Ranst legt ondertussen op video uit hoe je jouw masker het best draagt.

Overal in de school staan er pijlen om de leerlingen te helpen de juiste afstand van elkaar te bewaren. Ook in de klas houden de leerlingen afstand van elkaar en leerkracht.

"Globaal genomen schatten we dat zo'n 80 procent van alle verwachte leerlingen vandaag naar school is gekomen," zegt Karin Struys van de Scholengroep Brussel. "De leerkrachten waren erg enthousiast om hun leerlingen terug te zien, en ook de leerlingen schenen het allemaal goed op te nemen."

Hoger onderwijs

De hogescholen en universiteiten zullen nog niet heropenen, maar werken al sinds het begin van de coronamaatregelen via afstandsonderwijs. Directeur Ann Martin van de lerarenopleiding van de Odisee-hogeschool legt via Skype uit dat dat goed lijkt te verlopen. Toch zijn nu al één op de tien studenten moeilijk te bereiken. "We schatten dat zij stilaan afhaken, om verschillende redenen", zegt Martin.

Onderwijs na corona

Het afstandsonderwijs blijkt ook in de Brusselse basis- en secundaire scholen niet iedereen te bereiken, soms tot wel een derde van de leerlingen. Het is dus niet de lesmethode van de toekomst, zeggen experts. "Een school moet ook een veilige haven zijn", klinkt het. BRUZZ blikt vooruit op het onderwijs na corona.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?