Franstalige gemeentescholen in Sint-Joost heropenen nog niet, Nederlandstalige wel

© Photo News
| Basisschool Sint-Joost-aan-Zee heropent wél op 18 mei (archiefbeeld).

Van de vijf gemeentescholen op het grondgebied van Sint-Joost-ten-Node heropent er maar één op 15 mei: de Nederlandstalige school. Dat laat het kabinet van burgemeester Emir Kir weten. In de andere Franstalige scholen kan de veiligheid van de leerlingen nog niet worden gegarandeerd.

Het is vooral de sociale afstand die het probleem vormt. "De scholen zijn heel vol en de ruimte moet opnieuw ingedeeld worden," verklaart Murielle Deleu, woordvoerster van burgemeester Emir Kir. "De nieuwe uurroosters moeten worden gemaakt en de leerlingen moeten goed worden verdeeld. Ook moet er worden nagedacht hoe leerlingen naar buiten kunnen, ze kunnen niet allemaal tegelijk. En we moeten ervoor zorgen dat ze geen objecten uitwisselen."

De Nederlandstalige school zal wél hervatten morgen, op vrijdag 15 mei. Ook daar is heel wat aanpassingswerk verricht. Is de school dan beter georganiseerd dan de Franstaligen? "De school is goed georganiseerd," beaamt Deleu. "Maar wat ook meespeelt, is dat de ruimte daar anders is ingericht. Leerlingen hebben daar meer vierkante meters tot hun beschikking."

De Franstalige scholen in kwestie zijn de Ecole Saint-Gabriel, Ecole Le petit Saint-Louis, Ecole primaire Dames de Marie en Ecole La Sagesse Philomène. Het gemeentebestuur mikt erop om 25 mei te heropenen. Ook de gemeente Schaarbeek stelde de heropening van gemeentescholen uit. Daar was het probleem vooral dat er niet voldoende mondmaskers beschikbaar zijn voor de leerkrachten en de leerlingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?