IN BEELD Terras 7

| Terrassen mogen nu tijdelijk zonder bouwvergunning

Cafés en restaurants mogen tijdelijk terrassen uitzetten zonder vergunning

Steven Van Garsse
02/04/2021

Cafés en restaurants gaan makkelijker een terras kunnen uitzetten, in de openbare ruimte en op parkeerplaatsen. De Brusselse regering heeft een tijdelijke regeling uitgewerkt die loopt tot eind 2022. “De regel is voor alle negentien gemeenten gelijk,” zegt staatssecretaris van Stedenbouw Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit.)

De maatregel krijgt ook de steun van staatssecretaris voor Economie Barbara Trachte (Ecolo). De horeca kreunt onder de lockdown. De hoop is om in mei te kunnen openen. De mogelijkheid om een terras te plaatsen zonder veel administratieve rompslomp moet de sector een extra steun in de rug geven. “Ze zijn, naast de financiële steun, een essentieel onderdeel van de relance,” zegt Trachte.

“De regels zullen voor iedereen hetzelfde zijn. Dus geen twintig reglementen in Brussel (Gewest en de negentien gemeenten) maar één. Dat geeft perspectief en rechtszekerheid”, voegt staatssecretaris Smet daar nog aan toe.

Zonder bouwvergunning

Met de nieuwe regel, gisteren beslist in de minsterraad, mogen flexibele, modulaire, polyvalente en verplaatsbare structuren zonder bouwvergunning worden geplaatst in de openbare ruimte. Er moet wel een vrije doorgang blijven van 1m50. Ook het stockeren van het materiaal mag, indien het dicht bij elkaar wordt gezet en veilig wordt vastgemaakt.

Indien het trottoir te smal is kan het terras ook op parkeerplaatsen worden ingericht. Ook daar is geen bouwvergunning voor nodig, indien het terras niet meer ruimte inneemt dan de parkeerplaats zelf. De terrassen moeten aansluiten op het trottoir en mogen geen dak krijgen. De terrassen mogen blijven staan van 1 april tot 31 oktober.

De gewone horecatoelating en de toelating van de wegbeheerder (gemeente, gewest) om de openbare ruimte te gebruiken blijft wel nog nodig.

De Brusselse regering neemt de maatregel tot december 2022.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Stedenbouw , Pascal Smet , Barbara Trachte , terrassen , bouwvergunning , bezetting van de openbare ruimte , corona , exitstrategie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni