VGC biedt extra opvangondersteuning voor scholen

© Ivan Put
| 15 mei 2020: Brusselse scholen gaan beperkt terug open. Op de foto basisschool Mozaïek in Schaarbeek.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie voorziet extra ondersteuning voor de Brusselse Nederlandstalige scholen in het kader van de corona-opvang van kinderen. Met de gedeeltelijke heropstart van de lessen op school is het voor sommige scholen moeilijk om daar ook nog de verplichte opvang van kinderen bij te voorzien. De VGC-instellingen staan klaar om bij te springen, heeft collegelid voor Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) vandaag gezegd tijdens de online plenaire zitting van de VGC.

Sinds de coronalockdown voorzien 60 Brusselse Nederlandstalige basisscholen de verplichte opvang van schoolkinderen van ouders met een cruciaal beroep of van kinderen uit kwetsbare gezinnen. Die opvang wordt sinds de lockdown gecombineerd met het aanbieden van afstandsonderwijs.

Vanaf vandaag en zeker vanaf maandag starten diezelfde basisscholen opnieuw met les geven in het eerste, tweede en zesde leerjaar. Voor sommige scholen vormt dit een probleem omdat er te weinig plaats is om alle kinderen op een corona-veilige manier in de school toe te laten. Het is dus uitkijken naar uitwijkmogelijkheden.

Drietrapsraket

“Op basis van een bevraging bij alle Nederlandstalige scholen hebben we bij de VGC een goed beeld wat de noden vandaag en de komende weken zullen zijn”, zegt Gatz. In eerste instantie zullen de scholen dus zelf de opvang blijven organiseren.

Scholen die steun nodig hebben omdat ze te weinig plaats hebben kunnen eveneens beroep doen op de structuren buitenschoolse opvang. VGC-voorzitter Elke Van den Brandt (Groen): “Ook het personeel van de buitenschoolse kinderopvang zal zich volop inzetten om samen met de scholen de kinderen op een warme en veilige manier opnieuw te verwelkomen.”

Verder staan ook de gemeenschapscentra klaar om ruimte ter beschikking te stellen voor de opvang. 19 van de 22 centra kunnen bijspringen als dat moet. In een eerste fase kunnen 6 GC’s meteen de deuren openen. Is er nog meer plaats nodig, gaan er 5 bijkomende centra open. In een derde fase nog eens 8.

Wat het personeel betreft om die opvang te doen, verkiezen heel wat scholen dat te doen met hun eigen mensen. Dat is nodig om de kinderen in een zo vertrouwd mogelijke omgeving op te vangen.

Gatz: “Niettemin kunnen ook studenten uit het hoger onderwijs bijspringen. Is dat onvoldoende, dan moeten we onderzoeken of we geen helpende hand kunnen vinden via Brussels Helps, het grote solidariteitsplatform van BRUZZ, Muntpunt en de VGC. Een beroep doen op de mensen van de VGC-sportdiensten is ook een piste die het onderzoeken waard is", aldus nog Gatz.

Zomervakantie: inzetten op kindvriendelijke openbare ruimte

Met de zomervakantie in aantocht was er ook de vraag hoe het nu zit met het beschikbaar maken van openbare ruimte voor kinderen van kwetsbare gezinnen. Collegelid Pascal Smet (one.brussels) zegt dat de gemeenschapscentra die nu al tuinen en gronden ter beschikking stellen voor mensen uit de buurt, dit ook tijdens de zomervakantie kunnen doen: “Hoe meer helpende handen, hoe draaglijker we deze situatie kunnen maken”.

Maar ook op de openbare weg moet werk gemaakt worden van extra en vooral veilige plekken waar kinderen ongestoord kunnen spelen. Smet denkt er bijvoorbeeld aan om de Varkensmarkt in het centrum van de stad af te zetten en er activiteiten te voorzien voor de kinderen. In een ideaal scenario kan jeugdtheater Bronks daar voor de nodige omkadering zorgen. "Waarom niet met artiesten?", aldus nog Smet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?