Institut des Dames de Marie, Ecole du bonheur, in Sint-Lambrechts-Woluwe
© PhotoNews | Ondertussen dragen ook sommige lagere schoolkinderen een mondmasker.

GO! Scholengroep Brussel: 'Niet alle verantwoordelijkheid in schoenen scholen schuiven'

JDK
© BRUZZ
22/03/2021

Naar aanleiding van de stijgende coronacijfers krijgt Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) de opdracht om strengere maatregelen voor de scholen op te stellen. De Brusselse GO! Scholengroep is niet te spreken over de komst van nieuwe verstrengingen enkel voor scholen. “Het is plots alsof alle heil uit het onderwijs moet komen, maar dat is niet realistisch.”

De Brusselse GO! Scholengroep geeft aan dat veel maatregelen al in werking waren, maar dat de nieuwe verstrengingen in bepaalde scholen zeer moeilijk te organiseren zijn. “We stellen vast dat er enorm veel druk is op onze schoolteams. Er komt een moment dat we de maatregelen niet meer gebolwerkt krijgen”, vertelt Karin Struys van de Brusselse GO! Scholengroep.

"Het blijft voor ons wel prioritair dat de scholen openblijven", benadrukt Struys. Met de extra maatregelen en verhoogde waakzaamheid hopen de Brusselse scholen de periode tot aan de paasvakantie te overbruggen. “Het grootste risico is dat er zodanig veel leerkrachten uitvallen dat we niet meer voldoende mensen voor de klas kunnen zetten. Mocht het zover komen dan wordt voltijds onderwijs op school moeilijk.”

"Het is misschien eens tijd om naar andere sectoren en maatregelen te kijken"

Karin Struys, communicatieverantwoordelijke van de Brusselse GO! Scholengroep

Vraagtekens bij maatregelen

Karin Struys zegt dat de situatie momenteel nog onder controle is, maar dat dat zeer snel kan veranderen als de regering enkel op het onderwijs rekent om de coronacijfers in Brussel onder controle te krijgen. “Ik ben lang niet de enige die het zegt, maar het is niet juist om alle verantwoordelijkheid in de schoenen van de scholen te schuiven. Het is misschien eens tijd om naar andere sectoren en maatregelen te kijken.” Ze wijst onder meer naar het openbaar vervoer, waar maatregelen al maanden uitblijven en het virus vrij spel heeft.

Er heersen bij verschillende scholen ook heel wat vraagtekens over de concrete uitvoering van de nieuwe maatregelen. Om die vragen te beantwoorden komen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de vakbonden, de koepels en de virologen woensdag opnieuw samen voor overleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni