Hogescholen LUCA en Odisee schakelen over naar 'code zwart'

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De Hogeschool Odisee van de KU Leuven aan de Stormstraat in Brussel-centrum.

Kunstschool LUCA en Odisee Hogeschool doen hun campussen helemaal op slot. Al het onderwijs gebeurt online, zonder uitzonderingen voor de praktijk- en labovakken. Beide scholen noemen deze onvoorziene fase in het stappenplan voor onderwijs 'code zwart'.

De Vlaamse overheid besliste dinsdagavond dat het Vlaamse hoger onderwijs 100 procent digitaal moet. Dit betekent: geen fysieke colleges meer en alle lessen voortaan digitaal. De maatregel heeft gevolgen voor de practica en labs, want die gaan niet meer door on campus. Verschillende hogescholen noemen deze fase 'code zwart', omdat ze niet voorzien was.

Bij LUCA gaat de campus dicht van 1 tot en met 11 november, net wanneer er heel veel praktijkvakken gepland stonden. "Waar code rood nog mogelijkheden bood tot creativiteit op de campus, biedt een volledige onlinemodus die niet", reageert de kunstschool. "Ongetwijfeld zal die creativiteit digitaal terug opflakkeren. We hopen de gezondheidszorg alle kansen te geven om het virus te bestrijden. En we zijn solidair met de cultuursector, waar eveneens het licht terug volledig uitgaat."

Odisee Hogeschool ging donderdag voor het eerst al op slot. 'Code zwart' is afgekondigd tot en met dinsdag 10 november. "Tijdens deze verstrengde maatregelen zullen er geen fysieke onderwijsactiviteiten plaatsvinden op de campus, ook geen praktijklessen", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?