Ieder Kind een Stoel: 'Zet desnoods containerklassen'

© BRUZZ

Ook op korte termijn moet ieder kind een plaats krijgen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, zegt collectief Ieder Kind een Stoel. "Haal desnoods elders geld weg. Onderwijs is een basisrecht."

Voor de ouders van 2.968 kinderen was het antwoord positief, maar voor een grotere groep, 3.446 kinderen, werd momenteel geen plaats gevonden in het basisonderwijs. Dat blijkt uit cijfers van het Lokaal Overleg Platform Brussel.. En dat ondanks een forse verhoging van de capaciteit, want er kwamen 1.221 plaatsen bij. Ook de aanmeldingen blijven stijgen.

"Op lange termijn moet er gekeken worden naar stadsontwikkeling. Op korte termijn moet er voor iedereen een plaats zijn. Op welke manier maakt niet uit en zo moeilijk kan dat niet zijn. Je hebt een locatie nodig en dan kan je er containerklassen op zetten", stelt Els Lenaerts van Ieder Kind Een Stoel.

"Ik hoor vaak dat het om budget gaat, maar voor ons gaat het om prioriteiten. Het geld kan ergens anders gehaald worden, want kinderen zijn een prioriteit en onderwijs is een basisrecht", verklaart Lenaerts.

Tekort blijft

In januari kreeg Ieder Kind een Stoel van de rechtbank in eerste aanleg ongelijk. De burgerorganisatie had vier overheden aangeklaagd voor het plaatsgebrek in het Brussels Nederlandstalig onderwijs. "Ons standpunt blijft hetzelfde. Het is heel goed dat ze allemaal inspanningen leveren, maar het resultaat verandert niet. Het tekort is nog even groot", aldus Lenaerts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?