Impact Ciara: scholen dicht en deel dak Legermuseum ligt eraf

HD
© BRUZZ - Belga
10/02/2020
Updated: 10/02/2020 12.36u

De storm Ciara heeft ook op maandag nog impact op de Brusselaars. Een deel van het dak van het Legermuseum vloog maandagvoormiddag weg. Ook in het centrum blijven meldingen van schade door de wind binnenlopen. Zeker al vier scholen houden maandag de deuren dicht. Ook de parken blijven gesloten. In Brussel werd het nummer 1722 al 639 keer gebeld.

Het verkeer op vier tramlijnen is gehinderd door de naweeën van storm Ciara, de brandweer heeft er sinds 6 uur maandagochtend reeds 51 interventies opzitten en heeft er nog een 65-tal te gaan.

Onder andere de Brusselse scholen ondervinden veel last van de storm. Zondagavond kondigde de gemeente Anderlecht al aan dat de school Théo Lambert de deuren zal dichthouden op maandag. De school ligt in het Astridpark, dus het risico op rondwaaiende takken en vallende bomen is er zeer reëel.

“De andere scholen en crèches blijven open, maar de kinderen zullen binnenspelen vandaag om hun veiligheid niet in het gedrang te brengen,” zo staat te lezen op de Facebookpagina van de gemeente Anderlecht.

See U en Narafi

Aangeraden wordt om de hele See U-site in Elsene, en dus ook de basisschool Lutgardis die daar gelegen is, te vermijden. Door hevige wind is een deel van het dak van een naburig gebouw op de site losgekomen. “Er liggen nog delen los en er is risico op het wegwaaien van het dak", valt online te lezen. De site wordt volledig afgesloten en de school is onbereikbaar.

De Brusselse gemeentelijke en gewestelijke parken (en dus ook sommige scholen in hun buurt) blijven maandag nog de hele dag gesloten.

Kunstschool Narafi, gelegen in het hartje van het Dudenpark, houdt zo bijvoorbeeld de deuren dicht. Het Emile Jacqmain Lyceum, gelegen in het Leopoldpark, blijft ook de hele maandag gesloten. Lessen worden normaal gezien hernomen op dinsdag.

1722

Het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies werd geactiveerd, dit om de noodnummers vrij te houden voor echte noodgevallen. Het nummer 1722 werd tussen zaterdagavond 19 uur en maandagmorgen 10 uur in totaal al 50.185 keer gebeld. Zo'n 639 oproepen kwamen uit Brussel.

De meeste oproepen kwamen uit de provincie Oost-Vlaanderen (12.393), Vlaams-Brabant (7.447), gevolgd door Henegouwen (6.486). De oproepen gingen vooral over omgewaaide bomen en schade aan daken, maar ook over objecten op wegen en wateroverlast. Hier zitten ook oproepen bij van mensen die meerdere keren hebben proberen te bellen maar niet meteen zijn binnen geraakt.

Dak Legermuseum

Door de aanhoudende wind blijven er ook meldingen van schade binnenlopen. Over een oppervlakte van 10 meter op 10 meter zijn er zinkplaten op het dak van het Legermuseum gaan vliegen met de wind. Dat wordt bevestigd door Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer: "Alle platen die nog kunnen wegvliegen zullen verwijderd worden".

Onder de platen bevindt zich wel nog een onderdak. De brandweer zal de ontstane openingen afdekken, zodat eventuele neerslag geen schade kan veroorzaken in het museum. "De stormschade situeert zich vooral in de Bordiauhal van het museum, waar sinds mei vorig jaar de prestigieuze tentoonstelling 'Oorlog. Bezetting. Bevrijding' loopt over het einde van de Tweede Wereldoorlog", meldt Franky Bostyn van het War Heritage Institute.

De Regie der Gebouwen, eigenaar van het complex van het Jubelpark, heeft al een aannemer aangesteld om de nodige herstellingen uit te voeren. Op de daken van de musea in het Jubelpark worden momenteel renovatiewerken uitgevoerd. Een deel van het dak van het Legermuseum zal in de toekomst ook nog aangepakt worden. "De stormschade brengt de elders voorziene dakrenovaties niet in het gedrang. Deze situeren zich in de luchtvaarthal, waar de schade door de storm beperkt is gebleven", aldus Bostyn.

Het museum is gelukkig sowieso gesloten op maandag, alsook het nabijgelegen Museum voor Kunst en Geschiedenis. Autoworld, dat tegenover het Legermuseum, blijft evenwel open vandaag.

Bekijk hieronder een galerij met foto's van de schade die Ciara in Brussel veroorzaakte.

Heeft u ook een sluiting van een school of overheidsinstelling vanwege de stormschade opgemerkt? Laat het ons weten op redactie@bruzz.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Elsene , Ukkel , Vorst , Onderwijs , Storm , stormweer , stormwind , narafi , 'See U' , ciara

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni