Inschrijving Brusselse leerling geweigerd door ‘zwarte lijst’

Een jongen van dertien kon zich niet inschrijven in een school van de Stad Brussel. De jongen zou op een zwarte lijst staan van leerlingen met gedragsproblemen, die scholen onder elkaar uitwisselen. 

Eind vorig schooljaar werd de herinschrijving van een dertienjarige leerling van het eerste middelbaar van het Franstalige Atheneum Robert Catteau geweigerd. Daarna probeerde de jongeren een andere school, het Instituut Bischofheim, maar ook daar werd de jongen geweigerd.

Voor de RTBF getuigt Matthieu Tihon, een sociaal assistent die zich ontfermde over de zaak van de jongen, over een zwarte lijst. “De verantwoordelijke van de betrokken onderwijsinstelling heeft me een e-mail getoond met een lijst van leerlingen, met ook de naam van deze dertienjarige leerling”, aldus Tihon. “Omdat hij in deze lijst stond, kon hij zich niet inschrijven, ondanks het feit dat er nog plaats was op die school.”

Schepen van Openbaar Onderwijs Faouzia Hariche (PS) reageerde verbaasd. “Dit is onaanvaardbaar. Wij hebben aan alle scholen het bevel gegeven om deze praktijk stop te zetten”, klonk het in een reactie voor de Franstalige openbare omroep. Of en hoeveel andere scholen gebruik zouden maken van zo een zwarte lijst is onduidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?