TADA Toekomstateliers ziekenhuis operatie chirurg verpleegkunde verpleger verpleegster
© TADA

Inschrijvingen in Nederlandstalige zorgopleidingen in Brussel licht gestegen

© Belga
20/01/2021

In het academiejaar 2019-2020 hebben 4.008 leerlingen en studenten zich ingeschreven voor een Nederlandstalige zorgopleiding in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een lichte stijging in vergelijking met het voorgaande academiejaar. Dat blijkt uit cijfers die raadslid voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij bevoegd Collegelid Sven Gatz (Open Vld). Op langere termijn is er wel duidelijk een dalende trend.

De cijfers voor 2019-2020 zijn nog niet helemaal definitief, maar liggen toch al iets hoger dan die in het academiejaar 2018-2019. Toen waren er 3.942 inschrijvingen, tegenover minstens 4.008 vorig jaar.
Op lange termijn is er wel sprake van een daling. Tijdens het academiejaar 2015-2016 schreven nog meer dan 4.300 studenten en leerlingen zich in voor een Nederlandstalige zorgopleiding in het hoger onderwijs, het volwassenenonderwijs of het hoger beroepsonderwijs in Brussel.

CD&V-raadslid voor de VGC Bianca Debaets reageert bezorgd. "Dat de zorgsector op het nodige personeel moet kunnen rekenen, is vanaf het begin van de coronacrisis al erg duidelijk geworden", zegt ze.

"De zorgopleidingen vormen een eerste stap in die ketting, dus moeten we er ook voor zorgen dat voldoende studenten aangetrokken worden tot een dergelijke opleiding. Net daarom is deze dalende trend ook zo gevaarlijk."

Debaets hoopt op inspanningen om de trend te keren, zegt ze. Voorlopig zijn er volgens haar geen gesprekken aan de gang met de Vlaamse ministers van Welzijn en Onderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, zorg, bacheloropleidingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie