Lagere school Sint-Joost-aan-zee spelende kinderen hinkelen spelen onderwijs

| Lagere school Sint-Joost-aan-Zee: hinkelspel tijdens de speeltijd (archiefbeeld).

Klacht voor discriminatie katholieke scholen in Sint-Joost

TDN
© BRUZZ
03/04/2019

De naschoolse opvang in Sint-Joost moest gratis worden, maar in de praktijk geldt dat niet voor alle scholen. Oppositielid Ahmed Mouhssin (Ecolo) dient klacht in, omdat de katholieke scholen gediscrimineerd worden. Ook de naschoolse opvang van het Nederlandstalige Sint-Joost-aan Zee is nog betalend. "Maar ouders zullen een korting krijgen", zegt bevoegd schepen Lydia Desloover (SP.A) aan BRUZZ. "We doen een serieuze toegeving."

In januari 2017 kondigde burgemeester Emir Kir (PS) aan dat de gemeente zou voorzien in gratis kinderopvang voor alle basisscholen in zijn gemeente. Zeven maanden later bleek de maatregel alleen van toepassing op Franstalige scholen. Voor kinderen uit het Nederlandstalige onderwijs bleef de opvang gewoon betalend.

Maar ook onder de Franstalige basisscholen in Sint-Joost verhit de onduidelijkheid over de gratis kinderopvang intussen de gemoederen. In drie katholieke scholen is die kinderopvang ook niet gratis. Gemeenteraadslid Ahmed Mouhssin (Ecolo) legde daarop een klacht neer bij de Franstalige gemeenschap.

Volgens het oppositielid treedt het college het onderwijsdecreet met de voeten. Je mag als gemeente immers geen sociale voordelen geven aan een bepaald onderwijsnet, stelt Mouhssin. De drie Franstalige katholieke scholen zijn volgens hem het slachtoffer van discriminatie.

Volgens bevoegd schepen Philippe Boiketé (PS) werkt er al gemeentepersoneel in de naschoolse opvang van de katholieke scholen, en wordt de school dus zo gesteund. “Maar het is aan de instellingen zelf om te beslissen of de opvang gratis is. De gemeente heeft niets te zeggen over het prijsbeleid van het vrije onderwijs”, aldus Boiketé.

Korting

Ook de Nederlandstalige school Sint-Joost-aan-Zee heeft nog geen gratis kinderopvang. Het debat daarover sleept al lang aan. Er is immers ook steun aan de Nederlandstalige school, doordat de (dure) naschoolse activiteiten er betaald worden door de gemeente. In Franstalige scholen zijn er geen zulke activiteiten.

"Het argument dat de gemeente al instaat voor de huur (50.000 euro, red.) van vzw ‘De Buiteling’, dat voorziet in de opvang, heeft de ouders overtuigd”, vatte de woordvoerster van Kir het destijds samen bij BRUZZ.

Maar sommige ouders waren nog altijd niet helemaal tevreden, en dienden midden 2017 samen met oppositelid Frederic Roekens (Groen) een klacht in bij de cultuurpactcommissie. Die commissie stelde een korting voor de ouders voor, een voorstel dat nu opnieuw ter sprake komt.

"De gemeente is bereid een serieuze korting te geven aan de ouders van Sint-Joost-aan-Zee", meldt kersvers schepen voor Nederlandstalige onderwijs Lydia Desloover (SP.A) aan onze redactie.

Hoeveel de korting bedraagt wil ze nog niet kwijt. Het punt moet nog voorkomen op het schepencollege van volgende week.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Onderwijs, Samenleving, Emir Kir, Lydia Desloover, Sint-Joost-aan-Zee, Ahmed Mouhssin, naschoolse opvang

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni