Kloof tussen leerlingen lager onderwijs niet groter door coronacrisis

© PhotoNews
| Kinderen uit het Brussels basisonderwijs.

Tijdens de coronacrisis is de kloof tussen leerlingen van het lager onderwijs in de stedelijke en gemeentelijke scholen niet gegroeid. Dat besluit de OVSG, de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten, uit de OVSG-toets die meer dan 14.000 leerlingen hebben afgelegd.

De decretale verplichting voor scholen om gevalideerde toetsen af te nemen, viel weg door de coronacrisis. Toch koos 87 procent van de stedelijke en gemeentelijke scholen die al hadden ingeschreven ervoor om deel te nemen aan de OVSG-toets.

Uit de gemiddelden stelt de OVSG vast dat er geen opvallende verschillen zijn met de voorgaande jaren, ondanks de coronacrisis. "Een tweede vaststelling is dat de kloof tussen sterk en zwak presterende leerlingen op het eerste gezicht niet is gegroeid naar aanleiding van corona. Onze scholen hebben er alles aan gedaan om gelijke kansen voor alle leerlingen te waarborgen."

De OVSG-toets werkt als thermometer en heeft dus een signaalfunctie. "Als de resultaten voor een onderdeel tegenvallen, kan onze begeleiding dit samen met de school aanpakken", meldt de koepel.

Dinsdag stelde het Katholiek Onderwijs Vlaanderen dat de impact van de coronacrisis op de leerprestaties in de katholieke basisscholen globaal beperkt leek, maar dat er onder de waterlijn wel grote verschillen tussen de leerlingen zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?