Koekelberg zoekt oplossing voor met sluiting bedreigde basisschool De Kadeekes

De Koekelbergse basisschool De Kadeekes heeft in de afgelopen jaren twee keer een negatief advies van de onderwijsinspectie gekregen, omdat ze te klein is voor de 220 leerlingen die er les volgen. Het nieuwe gemeentebestuur belooft een uitbreiding. Het moet de knoop doorhakken voor 15 maart.

"Het vorige bestuur heeft bijna twee legislaturen lang niets gedaan aan het plaatstekort in de Nederlandstalige school", reageert de nieuwe schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden, Tinne Van der Straeten (Groen) op een artikel in La Capitale.

"De school kreeg inderdaad de voorbije jaren twee keer een negatief advies vanwege de infrastructuur: er zijn te veel kinderen in het gebouw, en er is te weinig sanitair voor ze. Tegen ten laatste juni 2020 moeten die problemen opgelost zijn."

Ontdubbelen of nieuwbouw

Minder leerlingen is geen oplossing voor Van der Straeten, omdat er overal wachtlijsten zijn. "Dus denken we nu na over twee pistes. Ofwel gaan we de basisschool ontdubbelen: de leerlingen van de lagere school blijven in de Herkoliersstraat 68, terwijl de kleuters verhuizen naar een gebouw in dezelfde straat op nummer 35."

"Tegelijk is er ook nood aan een Franstalige middelbare school in de gemeente, een dossier dat we samen met de bouwmeester bekijken. Ofwel bouwen we daar een nieuwe school voor, ofwel doen we dat voor de kleuters en trekt de middelbare school in het gebouw in de Herkoliersstraat 35."

De deadline voor het subsidiedossier van de Franstalige secundaire school is 15 maart, dus tegen die datum moet Koekelberg de knoop doorgehakt hebben. "In de loop van februari waarschijnlijk nemen we een beslissing", zegt Van der Straeten. De gemeente kan ook tijdelijk ergens containerklassen inzetten als de renovaties in de bestaande gebouwen dat vereisen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?