1709 school 62

Lager onderwijs herstart alle leerjaren pas op 5 juni

TDN
© BRUZZ
28/05/2020

De verdere heropening van het kleuteronderwijs en het secundair onderwijs kan vanaf 2 juni. Voor het lager onderwijs is dat pas op 8 juni, met de mogelijkheid van een test op 5 juni. De verplichting om voor elke leerling 4 vierkante meter te voorzien in het lager onderwijs wordt losgelaten.

Niet op 2 juni maar pas vanaf vrijdag 5 juni zullen leerlingen van het derde, vierde en vijfde leerjaar terug naar de basisschool kunnen. In ruil worden de veiligheidsvoorschriften wel versoepeld. Voor het kleuteronderwijs en de extra jaren in het secundair blijft de datum van 2 juni wel overeind. Dat werd woensdagavond laat beslist op het Overlegcomité.

Klas wordt contactbubbel

In klaslokalen in het lager onderwijs zal er geen verplichting meer gelden om voor elke leerling 4 vierkante meter te voorzien. Elke klas wordt een contactbubbel in het lager onderwijs, ongeacht het aantal leerlingen. Op de speelplaats moeten de contactbubbels maximaal gerespecteerd worden. De leerlingen hoeven geen mondmasker te dragen, maar voor de leerkrachten wordt dat wel aangeraden als de afstand niet kan worden gegarandeerd.

Het kleuteronderwijs kan alle leerjaren opnieuw voltijds opstarten vanaf dinsdag 2 juni. De klasgroep wordt de contactbubbel, ook al zijn er meer dan 20 kinderen. De leerkrachten hoeven geen masker te dragen. Bij contacten tussen volwassenen wordt dat wel aanbevolen. Ook het respecteren van de veiligheidsafstand is in het kleuteronderwijs niet vereist.

Regels in middelbaar veranderen niet

Wat het middelbaar betreft, kunnen scholen de mogelijkheid krijgen extra leerjaren te heropenen, laat premier Sophie Wilmès (MR) weten. Al komt die beslissing wel de gemeenschappen toe. In Vlaanderen kan het secundair onderwijs vanaf 2 juni het tweede en vierde jaar twee dagen per week heropstarten, meldt Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).

Het eerste, derde en vijfde middelbaar zullen in juni nog enkele dagen uitgenodigd worden, met een minimum van één dag. Het zesde middelbaar mocht vorige week al opstarten. In het secundair blijft de norm van 4 vierkante meter wél gelden. Contactbubbels tellen maximaal 14 leerlingen. Hier krijgen leerlingen de aanbeveling om een mondmasker te dragen.

Wispelturige minister

De versoepelingen zijn mogelijk, omdat het coronavirus minder besmettelijk zou zijn voor jongere kinderen. Ook de voorbeelden uit Nederland, dat al eerder en breder het onderwijs hernam, zetten druk op de ketel. Ook afgelopen vrijdag kondigde Weyts een versoepeling aan, al waren die voor heel wat (lagere) scholen onhaalbaar. Er kwam kritiek op de veiligheidsvoorschriften van schooldirecties en leerkrachten.

De wispelturigheid van de minister leverde hem ook al wat kritiek op. “Ik vraag vergiffenis aan al die directeurs en leerkrachten die al druk bezig zijn met de herinrichting van hun school”, zegt Weyts. “Maar dit is de meest eenvoudige en toch veilige heropening, waarmee we honderdduizenden kinderen, ouders, leerkrachten en directies tegemoet­komen.”

Voor alle duidelijkheid: ook deze laatste versoepeling blijft een maximumscenario. Het is en blijft aan scholen om te bepalen wat organisatorisch mogelijk is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, basisonderwijs, contactbubbels, exitstrategie coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni