Lieven Boeve, sinds 2014 directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve, sinds 2014 directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen

| Lieven Boeve, sinds 2014 directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Langer dan 2,5 uur op bus: 'Busritten buitengewoon onderwijs onaanvaardbaar lang'

SD
15/11/2021

Nog steeds zitten zo'n duizend leerlingen van het buitengewoon onderwijs langer dan 2,5 uur op de bus in een enkele rit. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van scholen en ouders door Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "Het busvervoer voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs blijft voor onaanvaardbare situaties zorgen," klinkt het.

Begin dit schooljaar luidden de scholen de alarmbel over de lange busritten in het buitengewoon onderwijs. Maar de 1,8 miljoen euro die de Vlaamse Regering daarop vrijmaakte, heeft het probleem nog niet opgelost, zo blijkt uit een nieuwe bevraging. In oktober bevroegen Katholiek Onderwijs Vlaanderen en de VCOV 158 buitengewone scholen (goed voor 18.348 leerlingen) en 1.360 ouders van buitengewone leerlingen.

Net niet de helft van de scholen geeft aan dat hun eerste leerling al voor 6.30 uur op de bus zit. Bij negen op de tien is dat voor 7 uur het geval. Dat vertaalt zich in lange reistijden. Zo'n 8.000 leerlingen (ongeveer de helft) zitten 's ochtends én 's avonds meer dan een uur op de bus. Volgens de ouderbevraging gaat het om twee derde van de leerlingen. Voor 6 procent van de leerlingen, ongeveer 1.000 in totaal, is dat volgens de scholen langer dan 2,5 uur in een enkele rit. Veel van deze leerlingen hebben bovendien ’s ochtends een langere voorbereidingstijd nodig, aldus KOV en VCOV. Voor heel wat gezinnen start de schooldag zo zelfs voor 5.30 uur ’s ochtends.

Ook ’s avonds zitten leerlingen lang op de bus. Drie op de vier (77,3 procent) scholen geven aan dat de laatste leerling na 17.30 uur van de bus stapt. Voor een op de vier (24,7 procent) is dat pas na 18.30 uur.

Pedagogische noden

Ook de manier waarop de leerlingen de bus moeten nemen, is volgens de koepels problematisch. Er wordt volgens hen geen rekening gehouden met de pedagogische noden van de leerlingen. "Andere kinderen kunnen na school hun energie fysiek kwijt, van onze leerlingen wordt verwacht dat ze nog eens twee uur stil blijven zitten. Ook een vieruurtje is niet voor hen. Eten en drinken mag meestal niet. Een toiletbezoek is ook niet mogelijk. Rolstoelen kunnen niet altijd reglementair en veilig worden vastgemaakt. Sommige leerlingen moeten een luier dragen omdat de busrit te lang duurt. Zo lijken de busritten nog eens dubbel zo lang te duren,” zegt Tom Vermeulen, teamverantwoordelijke buitengewoon onderwijs bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

De 1,8 miljoen euro die begin september werd vrijgemaakt, heeft volgens VCOV en Katholiek Onderwijs Vlaanderen enkel de grootste noden kunnen verhelpen. De koepels roepen Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), op om 'een structurele oplossing' uit te werken. “Onze meest kwetsbare leerlingen kunnen niet rekenen op een menswaardig vervoer van en naar school,” zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “De lange reistijden en de onaangepaste omstandigheden zijn al jaren een grote verzuchting. We vragen eindelijk doortastend beleid van de bevoegde ministers.”

“Als ouderkoepel trekken we nogmaals aan de alarmbel. Dit kan en mag zo niet langer duren. We verwachten geen wonderen maar we vragen dat er dringend een oplossing komt voor deze kwetsbare kinderen en jongeren,” zegt Karolien Bouchet, directeur Onderwijs van de koepel van ouderverenigingen VCOV.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni