1 september 2021: eerste schooldag in het lager onderwijs van het Institut des Dames de Marie - Ecole du bonheur in Sint-Lambrechts-Woluwe

| 1 september 2021 in een school in Sint-Lambrechts-Woluwe

Leerkrachten slaan alarm: 'Ene na andere leerkracht valt uit'

Arnaud De Decker
© BRUZZ
18/10/2021

De Brusselse scholen kampen al jaren met een prangend lerarentekort. Daardoor ontstaat een veel te hoge werkdruk bij de leerkrachten. Die begint, amper zeven weken na de eerste schooldag, zijn tol te eisen. "Dit is een noodkreet. Leerkrachten vallen een voor een uit."

"Dit is een noodkreet!!! We houden dit niet lang meer vol..." Zo eindigt een verontrustende post in de Facebookgroep 'Durf te vragen Brussel'. Een Brusselse leerkracht klaagt er over de moeilijke situatie in het (Nederlandstalig) onderwijs.

"Na hectische week nummer zeven kan ik het niet laten dit bericht te plaatsen wat betreft de schrijnende situatie op onze school en ik heb de indruk ook op andere scholen," steekt ze van wal. "De ene leerkracht na de andere valt uit, soms wegens ziekte maar meestal door een te hoge werkdruk. Vandaag alleen zijn negen leerkrachten uitgevallen. Wij kunnen dit niet meer aan, er moet dringend iets veranderen."

Gevoelige snaar

Het bericht lijkt een gevoelige snaar te raken. Andere leerkrachten reageren en delen gelijkaardige ervaringen, er worden tips en steunbetuigingen gedeeld. Toch hoeft de situatie niet te verbazen. Amper vijf dagen voor de start van het schooljaar zaten de Brusselse scholengemeenschappen nog met de handen in het haar. Vacatures bleven openstaan, met als gevolg dat er niet overal een ploeg op volle sterkte klaar stond om de lessen aan te vatten. Die prijs betalen leerkrachten nu al, na amper zeven weken school.

"Vorige week heb ik nog zes vacatures online geplaatst," reageert Anneke Ramael, directrice van basisschool Everheide, de school in kwestie. "De leerkrachten draaien overuren. Er blijven maar collega's wegvallen. Er moet dringend een oplossing gevonden worden", zegt ze in een telefoongesprek. "De leerkracht die de post schreef deed dat uit vermoeidheid, frustratie. Het water staat veel collega's aan de lippen."

Daling van de kwaliteit

Dat de situatie schrijnend is, ziet ook Karin Struys. Zij is de communicatieverantwoordelijke van het gemeenschapsonderwijs (GO!). Aan BRUZZ bevestigt ze dat veel scholen met grote lerarentekorten kampen. "In veel scholen moeten ook directeurs voor de klas staan om de tekorten enigszins op te vangen. Het is echt moeilijk het hoofd koel te houden."

"Er wordt enorm veel gepraat en overlegd met alle betrokken instanties," aldus Struys. "We zoeken heel hard naar oplossingen om het beroep in de hoofdstad aantrekkelijker te maken, maar laat ons eerlijk zijn: het is voor veel scholen een probleem dat helaas nog een tijdje zal aanslepen."

De hoge werkdruk en de overvolle klassen maken niet alleen het leven van het schoolpersoneel zuur. De kinderen lijden er ook onder. "Er zijn (op onze school, red.) overal 25 leerlingen per klas wat veel te veel is!" zegt de leerkracht die alarm slaat nog. "Veel leerlingen hebben een grote taalachterstand, nog anderen hebben nood aan een betere opvolging als ze bijvoorbeeld lijden aan ASS, AD(H)D, HSP, hoogbegaafdheid. Hoe kunnen we de kwaliteit van het onderwijs in zo'n omstandigheden nog garanderen?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, lerarentekort, brusselse scholen, Nederlandstalig onderwijs in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni