Leraar brengt in kaart hoeveel kinderen het zonder schoolboeken stellen

© Mattias Verhelst-BRUZZ
| Gemeentelijke basisschool Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek (archiefbeeld).

Steeds meer jongeren moeten het stellen zonder schoolboeken. Dat zeggen verschillende armoedeorganisaties en de onderwijskoepels. Ze organiseren daarom voor het eerst een Boekencheckdag, en roepen leerkrachten op om in alle secundaire scholen te tellen hoeveel leerlingen het zonder boeken moeten stellen.

Een jaar schoollopen in de eerste graad van het secundair onderwijs kost gemiddeld 1309 euro. Daar komen nog gemiddeld 305 euro aan schoolboeken bij. Uit een rondvraag van de Gezinsbond blijkt dat meer dan 1 op 10 leerlingen de schoolfactuur moeilijk kan betalen.

De Boekencheckdag moet nog verder in kaart brengen hoe groot het probleem is. "We kregen signalen van leerkrachten dat er leerlingen zijn zonder schoolboeken, soms zelfs het hele jaar lang. Als ze nagaan waarom dat zo is, dan is dat meestal omdat de ouders de boeken niet kunnen betalen," vertelt Colette Victor, coördinator van Samen Tegen Onbetaalde Schoolfacturen.

Het project begeleidt al twee jaar secundaire scholen bij het omgaan met armoede en kostenbeheersing. Boekencheckdag moet scholen en leerkrachten alert maakt voor het probleem en ze doen nadenken over een bewust scholenbeleid.

Sterke scholen

"De scholen moeten terug de regierol in handen durven te nemen," geeft Victor als voorbeeld. "Scholen onderschatten heel vaak hun eigen onderhandelingspositie met externe boekenleveranciers. Ze onderhandelen over de prijs, maar niet over de sociale criteria. Bijvoorbeeld het voorzien van een haalbaar afbetalingsplan voor ouders en het niet inzetten van een agressief invorderingsbedrijf," zegt Victor.

"Het onderwijs heeft een hele belangrijke maatschappelijke rol in het realiseren van gelijke kansen," benadrukt ook Raymonda Verdyck, topvrouw van het GO! "Daarom vraagt het GO! de invoering van een maximumfactuur in het secundair onderwijs. Maar tot het zover is, stimuleren we onze scholen en scholengroepen om een doordacht kostenbeleid uit te werken en sensibiliseren we onze leerkrachten over thema’s als armoede."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?