Het gemeentebestuur van Molenbeek zegt dat er geen sprake is van de inperking van de vrijemeningsuiting.

Leraar in Molenbeek op non-actief voor tonen van naaktcartoon van profeet Mohammed

GR
© BRUZZ
30/10/2020
Updated: 30/10/2020 16.18u

In Molenbeek is een leerkracht van de gemeentelijke basisschool Ecole 11 op non-actief gezet voor het gebruik van naaktcartoons van de profeet Mohammed. Dat gebeurde tijdens een les over burgerzin in een klas van het zesde leerjaar. Dat staat te lezen op de website van La Libre Belgique. Het gemeentebestuur benadrukt dat niet het voorwerp van de afbeelding aan de basis ligt van de beslissing, maar wel de naakte versie ervan.

De directie van de school kreeg lucht van de feiten op het moment dat verschillende ouders op basis van verhalen van hun kinderen kwamen getuigen over wat zich in de klas had afgespeeld. Een leerkracht zou tijdens een les over burgerzin gebruik hebben gemaakt van naaktcartoons van de profeet Mohammed.

Op een van de cartoons stond de profeet afgebeeld op handen en voeten, met een gele ster op zijn achterwerk. Daarboven stond dan in grote letters ‘Een ster is geboren’ geschreven. Aan de kinderen die aanstoot namen aan de afbeelding zou hij gevraagd hebben om even weg te kijken.

'Hier spelen haatgevoelens mee'

Molenbeek werd als inrichtende macht op de hoogte gebracht van de feiten en besloot de leraar op non-actief te zetten. De gemeente benadrukt dat de reden voor het ontslag niet het voorwerp van de afbeelding op zich is, maar wel de naakte versie ervan. De schooldirectie wil voorlopig niet verder in detail treden. Er werd ondertussen ook een disciplinaire procedure opgestart tegen de man.

De zoon van PS-gemeenteraadslid Hicham Chakir in Molenbeek was een van de kinderen die geconfronteerd werden met de tekeningen. Chakir begrijpt niet wat de leerkracht bezielde.

“Ik ben een ruimdenkend persoon, maar ik begrijp niet welke boodschap de leerkracht hiermee wilde overbrengen. Het is duidelijk dat hier haatgevoelens meespelen. Het is perfect mogelijk om op een kritische manier over de moslimreligie te praten zonder kinderen van 11 jaar oud te shockeren met naakte afbeeldingen. Daarom doe ik een oproep naar alle leerkrachten om deze thema’s aan te kaarten met het nodige respect en waardigheid.”

N-VA: 'Vrijheden beschermen is essentieel'

Dat de man aan de kant geschoven wordt is voor oppositiepartij N-VA onaanvaardbaar. "We zullen het schepencollege hierover interpelleren, want onze vrijheden beschermen is essentieel. Het kan niet dat leerkrachten voor hun job moeten vrezen wanneer ze het voor de vrijheid van meningsuiting opnemen," zegt gemeenteraadslid Laurent Mutamabayi.

Aanslag in Frankrijk

Twee weken geleden werd in Frankrijk nog een leerkracht op straat vermoord nadat die tijdens een van zijn lessen religieuze cartoons had gebruikt.

Radicalisering in het onderwijs komt zo weer op het voorplan terecht. In het recent uitgegeven boek 'In Dialoog' van onderzoekers Montasser AlDe'emeh en Werner De Saeger gaan ze op zoek naar tekenen daarvan in het Brussels gemeenschapsonderwijs.

Lees hier het interview dat BRUZZ had met Montasser AlDe'emeh en directeur van de GO-scholengroep Jurgen Wayenberg over radicalisering op school.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Onderwijs , Samenleving , cartoons profeet Mohammed , école 11

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni