Minder leerkrachten ingeschreven aan Brusselse hogescholen

© PhotoNews

De Brusselse Nederlandstalige hogescholen Odisee en de Erasmushogeschool blijven ongeveer constant in het aantal inschrijvingen. Er is wel een opvallende daling in het aantal aspirant-leerkrachten.

Bij Odisee spreekt men van ruwweg dezelfde aantallen als vorig jaar. Toen schreven 1.178 studenten zich in voor een bacheloropleiding op een Brusselse campus. De Erasmushogeschool noteert een lichte stijging van 3 procent. Beide hogescholen benadrukken wel dat je nog enkele weken kan inschrijven.

Minder leerkrachten, meer kleuterleiders

Wat opvalt is de grote stijging van het aantal studenten die een opleiding kleuteronderwijs beginnen. Aan de Erasmushogeschool stijgt dat aantal met meer dan 20 procent, bij Odisee spreken ze van een sterke stijging.

Daartegenover staat dat het aantal nieuwe leerkrachten sterk daalt. Beide hogescholen noteren minder inschrijvingen voor het lager en secundair onderwijs. Odisee nuanceert wel dat er meer studenten aan het verkorte traject beginnen. Dat zijn dan meestal studenten die al een ander diploma hebben en zich herscholen tot leraar.

Sociaal werkers trekken naar Odisee

Ook andere klassieke hogeschoolopleidingen zoals verpleegkunde of journalistiek doen het dit jaar minder goed. Bedrijfsmanagement en ergotherapie zijn dan weer de stijgers.

Tot slot nog een laatste opvallende tendens. Odisee haalt een sterke stijging in de opleiding sociaal werk aan, terwijl diezelfde opleiding aan de Erasmushogeschool net minder studenten lokt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?