Molenbeekse school Imelda wint goud voor antipestbeleid: 'We zetten inspanningen verder'

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 18 februari 2022
Updated: 18-02-2022 - 16:57

Basisschool VBS Imelda uit Sint-Jans-Molenbeek is dit jaar de grote winnaar van de ‘Pesten, dat kan niet’-campagne 2022. Elk jaar selecteert het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten 10 scholen voor hun antipestbeleid. Voor het eerst wint nu een Molenbeekse school de hoofdprijs van 2500 euro. De directrice is in haar nopjes.

Uit onderzoek blijkt dat één op de zes kinderen in Vlaanderen het slachtoffer zijn van pesten. Voor één op de dertig kinderen is dit zelfs een dagelijkse realiteit. Dit soort pestgedrag kan allerlei traumatische gevolgen met zich meebrengen in het latere leven. Om aandacht te vragen voor dit maatschappelijk probleem organiseert Het Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten dit jaar de 17de editie van de Vlaamse Week Tegen Pesten.

Uit de 10 geselecteerde scholen heeft VBS Imelda uit Sint-Jans-Molenbeek goud weten te halen met hun uitzonderlijk antipestbeleid. De overige 9 scholen behaalden zilver en krijgen ieder een geldprijs van 500 euro.

“Dit is de fijnste prijs die ik ooit heb ontvangen, omdat het om de kinderen gaat en dat de inspanning van ons team wordt erkent.” vertelt directeur van VBS Imelda Sofie Van Kerkhove aan BRUZZ. “Kinderen hebben het niet altijd even makkelijk. We doen natuurlijk ons best en het hele team draagt zijn steentje bij, maar als je van experten hoort dat je goed bezig bent, dan doet dat wel heel veel deugd."

De directeur voelt zich extra trots omdat het een Brusselse school is die heeft gewonnen. "Er heerst vaak een negativiteit rond het Brussels onderwijs. Ik ben daarom ook blij dat wij deze erkenning als Brusselse school hebben ontvangen. Zolang ik directeur ben, zullen we deze inspanning blijven leveren."

Met de geldprijs van 2500 euro wil de school investeren in nieuw speelmateriaal voor de speelplaats. En misschien een leuke uitstap aan het einde van het schooljaar.

Dit jaar draait de Week tegen Pesten rondt het omgaan met gelijkenissen en verschillen. Iedereen is anders en dit mag gevierd worden. Ketnet, MNM en Radio 2 hebben de koppen samen gestoken en zijn als resultaat de STIP IT-actie gestart. Hiermee dagen ze iedereen uit hun hand met vier engagementen te bestempelen in solidariteit tegen het pesten.

Op het platform van de actie vind je meer informatie en allerlei tips rond het omgaan met kinderen, jongeren en pesten.

Basisschool VBS Imelda wint de ‘Pesten, dat kan niet’ campagne 2022

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?