Mondmaskerplicht in onderwijs vervalt in Vlaanderen, in Brussel verandert niets

© PhotoNews
| 1 september 2021: eerste schooldag in het kleuteronderwijs en lager onderwijs (Institut des Dames de Marie - Ecole du bonheur in Sint-Lambrechts-Woluwe)

De mondmaskerplicht vervalt vanaf 1 oktober ook in het secundair onderwijs in Vlaanderen. Dat communiceert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na afloop van het onderwijsoverleg. In Brussel zal vanwege de lagere vaccinatiegraad voorlopig niets veranderen.

Het hele onderwijsveld zat woensdagavond samen over de kwestie, met onder meer de minister, de koepels en experts. "De meningen over behoud van de mondmaskerplicht lopen - ook binnen het onderwijsveld - sterk uiteen", aldus het kabinet van de minister na afloop. "Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft daarom finaal zelf de knoop doorgehakt, op basis van een afweging tussen enerzijds de risico's op het vlak van de viruscirculatie en anderzijds de nadelen voor kinderen en jongeren."

Beslist werd om de mondmaskerplicht vanaf 1 oktober te laten verdwijnen voor leraren en leerlingen in het secundair onderwijs en leraren in het basisonderwijs. Tegelijk wordt werk gemaakt van een strikter ventilatiekader waarbinnen CO2-meters een plaats hebben. Ook de specifieke situatie van het basisonderwijs, waar leerlingen nog niet gevaccineerd konden worden, wordt in de komende weken nader bekeken, meldt Katholiek Onderwijs Vlaanderen. In Brussel zal vanwege de lagere vaccinatiegraad voorlopig niets veranderen.

"In geval van twijfel moeten we het voordeel van de twijfel geven aan kinderen en jongeren", zegt de minister in een mededeling. "Uiteindelijk lopen kinderen en jongeren een heel klein risico om in geval van besmetting ernstig ziek te worden. Voor de meest kwetsbaren - onze senioren - komt er nu een extra beschermingslaag met de derde prik. De niet-gevaccineerde volwassenen maken daarentegen een bewuste keuze. We kunnen kinderen en jongeren niet de dupe laten zijn van de persoonlijke keuze van die volwassenen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?