Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel 'pleit voor uniforme aanpak'

Felien Dekorte
© BRUZZ
20/08/2021
Updated: 20/08/2021 17.02u

Terwijl Vlaamse en Franstalige hogescholen en universiteiten zeker zijn dat het nieuwe academiejaar start met voltijds contactonderwijs, wachten Nederlandstalige campussen in Brussel als enige nog op een verdict. “Maar we gaan uit van groen licht”, aldus VUB-vicerector Jan Danckaert.

De hogescholen en universiteiten in Vlaanderen kunnen bij de start van het nieuwe academiejaar overschakelen op voltijds contactonderwijs en dus honderd procent van hun campuscapaciteit gebruiken. Dat meldde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vrijdag. Of dat met of zonder mondmaskers zal zijn, moet nog worden beslist.

Voor het Nederlandstalige hoger onderwijs in Brussel wilde minister Weyts nog geen knoop doorhakken. "Op dit moment zouden beslissingen over versoepelingen nadelig uitvallen. Het academiejaar start pas over een maand, de epidemiologische situatie kan snel keren. We willen niet meteen elk perspectief dichtmetselen voor de Brusselse studenten."

"Ik durf ervan uitgaan dat ook wij in code groen kunnen openen, al zij het misschien nog met een mondmaskerplicht."

Jan Danckaert, VUB-vicerector Onderwijs

Opvallend: kort nadien kondigde ook Frans minister voor Hoger Onderwijs Valérie Glatigny (MR) aan dat hogescholen en universiteiten binnen de Franstalige gemeenschap in Wallonië en Brussel volledig naar fysieke lessen mogen overschakelen. Daar is de mondmaskerplicht al een zekerheid, schrijft Belga.

Zo blijven Brusselse Nederlandstalige studenten als enige nog in het ongewisse. Volgens VUB-vicerector voor Onderwijs Jan Danckaert betekent dat uitstel in geen geval afstel. “Ik durf ervan uitgaan dat we ook in Brussel met code groen kunnen openen, zij het misschien nog met een mondmaskerplicht en andere bijkomende maatregelen.”

Uniforme aanpak

Die hoop deelt de Brusselse campus van Hogeschool Odisee: "Sowieso streven we ernaar zoveel mogelijk in te kunnen zetten op praktijkgericht onderwijs”, aldus persverantwoordelijke Jana Demeulemeester. "Dus we hopen dat het Nederlandstalig onderwijs dezelfde trend mag volgen."

Ook de Erasmushogeschool en de VUB pleiten voor een uniforme aanpak voor het hele Nederlandstalige onderwijs, zoals voordien altijd het geval was. “Het gros van onze studenten en het personeel komen uit Vlaanderen, dus de vaccinatiegraad binnen onze universiteit zal vergelijkbaar zijn met die van de regio”, meent Danckaert. “Bovendien werden onze campussen tijdens vorige fasen van de coronacrisis nooit zwaar getroffen, wat toont dat we ons goed konden organiseren volgens de veiligheidsmaatregelen.”

Coronapas op campus

Minister Weyts roept studenten en personeel in Brusselse campussen op zich te laten vaccineren. Daar willen ook de onderwijsinstellingen hun steentje in bijdragen. Zo zal op de ULB vanaf 15 september een vaccinatiepost openen en wil de VUB vacci-bussen langs de campussen laten rijden. Odisee kijkt ook naar mogelijkheden om op campus te vaccineren, "maar die zijn we nog volop aan het onderzoeken", aldus Demeulemeester.

“Daarover gaan we verder in overleg met de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de andere Brusselse universiteiten en hogescholen”, zegt Danckaert. Met dat overleg start het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel vrijdagavond al.

Verplichte vaccinatie en het gebruik van Covid Safe Tickets in klassen en aula’s vindt Danckaert een moeilijker gegeven. “Dat grenst aan een beperking van het recht op onderwijs, en van die discussie willen we wegblijven. Wel kunnen de coronapassen eventueel worden ingezet voor vrijblijvende activiteiten op en rond de campus.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni