Hoger onderwijs verloopt straks vrij normaal, maar nog niet in Brussel

© VUB
| Mag straks de grote aula op de VUB opnieuw volzitten met mondmaskerloze studenten?
Updated: 20-08-2021 - 12:56

De hogescholen en universiteiten in Vlaanderen kunnen bij de start van het nieuwe academiejaar overschakelen op voltijds contactonderwijs en dus honderd procent van hun campuscapaciteit gebruiken. De Nederlandstalige scholen in Brussel zitten weliswaar nog even in de wachtkamer.

Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vrijdag, na overleg met de vertegenwoordigers van de hogescholen, de universiteiten en de studenten.

Het hoger onderwijs blijft wel inzetten op digitale onderwijsvormen. In de mate van het mogelijke kunnen studenten thuis colleges volgen en herbekijken. Voor practica en labo-oefeningen kan eveneens de volledige capaciteit benut worden. Ook inschrijvingen, infodagen, stages en examens kunnen weer als vanouds verlopen. Derden worden opnieuw toegelaten op de campussen.

Dat betekent niet dat alle regels losgelaten worden. De belangrijkste voorzorgsmaatregel blijft om maximaal te verluchten en te ventileren. De preventieadviseur kan bijkomende maatregelen opleggen, zoals het monitoren van de luchtkwaliteit met een CO2-meter of het beperken van de capaciteit, na zijn beoordeling van de lokalen. Over mondmaskers volgt later een beslissing.

Vlaams onderwijs in Brussel in de wachtkamer

Voor de hogescholen en universiteiten in Brussel is het nog wachten op groen licht. "Op dit moment zouden beslissingen over versoepelingen nadelig uitvallen in Brussel", aldus minister Weyts. "Het academiejaar start pas over een maand. Er is nog wat tijd. De epidemiologische situatie kan snel keren. We willen niet meteen elk perspectief dichtmetselen voor de Brusselse studenten."

Er wordt maximaal ingezet om de vaccinatiegraad van de studenten en het personeel van de Brusselse campussen te verhogen. Straks zullen er op diverse campussen in elk geval al vaccinatie-antennes geopend worden. Daar kunnen professoren, studenten en personeel zich laten inenten. Eerder vroeg directeur Marc Noppen van het UZ Brussel trouwens al om een verplichte vaccinatie van studenten.

De hogescholen en universiteiten van de Franse gemeenschap - ook in Brussel - kunnen het komende academiejaar opstarten met voltijds contactonderwijs. Terwijl in Vlaanderen de beslissing over het dragen van een mondmasker tijdens colleges en andere onderwijsactiviteiten nog moet vallen, is nu al duidelijk dat studenten in Franstalig België in binnenruimtes een mondmasker zullen moeten dragen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?