Nieuwe basisschool ingehuldigd aan Weststation

Een klaslokaal van de nieuwe basisschool Eugeen Laermans in Molenbeek Een klaslokaal van de nieuwe basisschool Eugeen Laermans in Molenbeek
© kabinet Sven Gatz
| Een klas in de nieuwe school
© kabinet Sven Gatz
| Een klas in de nieuwe school

Woensdag werd de nieuwe basisschool Eugeen Laermans van het GO! (Gemeenschapsonderwijs) ingehuldigd op de EKLA-site in Sint-Jans-Molenbeek. De school biedt plaats aan ongeveer 220 leerlingen. Er werd zo’n 7,2 miljoen euro voor uitgetrokken.

De school bevindt zich nabij het Weststation op de voormalige industriële site waar de EKLA-woontoren is gebouwd. Naast de school is ook de bouw van een nieuw kinderdagverblijf gepland. Hiermee wil GO! Scholengroep Brussel verder bouwen aan de opwaardering van de op één na armste wijk van België en de sociale cohesie in de omgeving versterken. Dat is te lezen in een persbericht.

Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw in het VGC-college, is enthousiast over de nieuwe school. “We leveren met de nieuwe basisschool Eugeen Laermans een nieuw architectonisch visitekaartje af in Molenbeek. Met de VGC blijven we tegemoetkomen aan de grote vraag naar bijkomende plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs.”

Belgische kunstschilder

De school is genoemd naar de Belgische kunstschilder Eugeen Laermans. “Het is een eerbetoon aan de kunstenaar die de levensomstandigheden van boeren en fabrieksarbeiders in het toenmalige Molenbeek via zijn werk aanklaagde. De sociale bewogenheid van de schilder sluit aan bij het pedagogisch project van het GO! waarin gelijke kansen centraal staan,” aldus Veerle Declercq, directeur van de school.

De nieuwe school telt drie verdiepingen met op het gelijkvloers vier kleuterklassen, een administratieve ruimte en een overdekte speelplaats met fietsenstalling. Op de eerste verdieping bevindt zich een refter en een polyvalente (turn)zaal met kleedruimtes en douches. Deze laatste zal ook openstaan voor buitenschoolse activiteiten. De tweede en derde verdieping tellen elf klas- en zorglokalen. Op het gebouw is er tot slot een dakspeelplaats.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?