Nieuwe campagne VGC-speelpleinen legt de focus op taal

© VGC
| Al spelend leert men.

Al spelend leert een kind heel wat bij en met taal is dat niet anders. Daarom werkten Onderwijscentrum Brussel en de VGC-speelpleinen, met de steun van de Vlaamse overheid, het project ‘Hier Spelen we met Taal’ uit. Dat wordt vanaf deze zomer uitgerold op de speelpleinen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Dit project stimuleert het taalgebruik op de speelpleinen én thuis.

Vorige zomer namen bijna 4.000 kinderen deel aan een speelplein van de VGC. Dat biedt een unieke kans om in een meertalige stad als Brussel ook tijdens de zomervakantie aan de slag te gaan met taal. Met het project ‘Hier Spelen we met Taal’ ligt de focus deze zomer nog meer dan andere jaren op taalstimulering.

De bedoeling is om kinderen op de speelpleinen meer in contact te brengen met taal en hen die ook zo veel mogelijk te laten gebruiken. Het speelplein is zo een veilige omgeving waarin een kind zonder angst zijn taal kan gebruiken en die hen tegelijk kansen biedt om hun taalvaardigheid aan te scherpen. In de eerste plaats het Nederlands, maar ook andere talen komen aan bod.

Om daarin te slagen, worden de animatoren ondersteund met workshops, coaching en materiaal. Zij zorgen ervoor dat kinderen zo veel mogelijk taal te horen krijgen en gebruiken. Ook de ouders worden betrokken via kaartjes die ze mee krijgen naar huis en waarin een handige taaltip verwerkt zit. Zo blijft het gesprek aan de gang, ook na het speelplein.

Alle materiaal en tips zijn terug te vinden op de website www.spelenmettaal.be

Collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen): "In Brussel worden meer dan honderd verschillende talen gesproken. De VGC werkt voluit mee aan Brussel als een meertalige stad die positief omgaat met al die talen. Het speelplein is dan ook de ideale plek om spel en plezier te combineren met taalstimulering, want hoe vaker je een taal hoort en zelf kunt gebruiken, hoe beter je die taal leert."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?