Odisee-hogeschool gaat van start met opleiding voor OKAN-leerkrachten

Aan de Odisee-hogeschool gaat vandaag het postgraduaat voor OKAN-leerkrachten van start. Daarvoor werkt de hogeschool samen met gespecialiseerde organisaties, waaronder Foyer. "Door de maatschappelijke ontwikkelingen van de voorbije jaren stijgt het aantal anderstalige nieuwkomers in Vlaanderen en dus ook de nood aan OKAN-klassen."

Aan de Odisee-hogeschool begint vandaag een gloednieuwe opleiding voor OKAN-leerkrachten. De opleiding voor leerkrachten die voor anderstalige nieuwkomers staan was broodnodig. “Met dit postgraduaat komen we tegemoet aan de groeiende nood aan professionalisering in dit vakgebied”, zegt Heleen Vandromme, directeur Advanced education aan Odisee.

Door de maatschappelijke ontwikkelingen van de voorbije jaren, stijgt het aantal anderstalige nieuwkomers in Vlaanderen, en dus ook de nood aan OKAN-klassen, klinkt het bij de hogeschool. "De Verenigde Naties dringen er bij de Europese staten op aan om het onderwijs voor kinderen van vluchtelingen en migranten te stimuleren", zegt docent Jona Hebbrecht, die het OKAN-postgraduaat mee coördineert.

'Expertise uit verschillende hoeken'

Naast een onderwijskundig luik bestaat de opleiding ook uit een sociaal luik. Daarbij komen allerlei thema's aan bod, zoals het onthaal van anderstalige nieuwkomers en alfabetisering. De opleiding kwam tot stand door de samenwerking met organisaties met expertise in het werk met anderstalige nieuwkomers.

Odisee werkte samen met onder meer vzw Foyer, het overheidsagentschap voor Integratie en Inburgering, het Huis van het Nederlands en het Instituut Anneessens-Funck. "We brengen in dit OKAN-postgraduaat dus expertise uit verschillende hoeken samen", stelt Goedroen van Lunenburg, coördinator van het postgraduaat.

Vrijdagnamiddag worden de studenten verwelkomd. De hogeschool laat vervolgens enkele anderstalige nieuwkomers aan het woord, alvorens de studenten aan de slag gaan met een 'vluchtelingenspel.'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?